Svijet REVANŠIZAM U ŠPANJOLSKOJ

ETA preuzela odgovornost za ubojstvo 3 policajca

Španjolska baskijska separatistička organizacija ETA u nedjelju ujutro je u priopćenju preuzela odgovornost za nekoliko atentata, od kojih su u dvama poginula dvojica policajaca i policijski inspektor

MADRID - U priopćenju koje je poslala baskijskom proseparatističkom dnevniku Gari, ETA je preuzela odgovornost za podmetanje bombe pod automobil u kojemu je 19. lipnja u Arrigorriagi, u Baskiji, život izgubio inspektor Eduardo Puelles.

ETA usto tvrdi da je počinila još jedan sličan napad u kojemu su ispred zgrade policije u Palmi, na otoku Mallorki (Baleari) 30. srpnja poginula dvojica policajaca.

Naoružana organizacija ističe u priopćenju da je inspektor Puelles u zadnjih desetak godina bio "vođa redarstvenih operacija protiv velikog broja aktivista 'arbetzalesa' (borci za neovisnost) iz ljevice i protiv mladih prisaša neovisnosti i koordinator više operacija protiv ETA-e".

ETA je usto preuzela odgovornost za napad autobombom na zgradu policije u Burgosu, na sjeveru zemlje 29. srpnja u kojemu je ozlijeđeno četrdesetak osoba i za eksploziju bombe ispred sjedišta Socijalističke stranke u Durangu (Baskija) 10. srpnja u kojemu nije bilo ozlijeđenih.

Preuzimajući odgovornost za ove napade ETA ipak tvrdi da "ne želi nametnuti nikakav plan, kao što uporno ističu španjolski čelnici, već da odavno traži političko rješenje i dijalog".

ETA koja je utemeljena 31. srpnja 1959. smatra se odgovornom za smrt 828 osoba od svog prvog smrtonosnog atentata 7. lipnja 1968.

Europska unija i SAD smatraju je terorističkom organizacijom. Sredinom 2007. nastavlja s napadima nakon 15-mjesečnog primirja i neuspjelih pregovora sa socijalističkom vladom Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još