Svijet SUDJELOVANJE U PROSVJEDIMA

EU traži od Teherana oslobađanje optuženica

Francuska je u subotu zatražila hitno oslobađanje Clotilde Reiss i zaposlenice svojeg veleposlanstva u Teheranu Nazak Afšar kojima se sudi zbog sudjelovanja u prosvjedima koji su izbili nakon predsjedničkih izbora u Iranu u lipnju na kojima je pobjedu odnio Mahmud Ahmadinedžad, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u Parizu

PARIZ - Pariz ocjenjuje da su optužbe za špijunažu protiv Reiss, asistentice na iranskom sveučilištu, "bez temelja", a one protiv Nazak Afšar "nepostojeće".

"Nakon pojavljivanja Clotilde Reiss pred sudom u Teheranu, Francuska ponavlja zahtjev za hitnim oslobađanjem jer su optužbe protiv nje potpuno bez temelja", kaže se u priopćenju. "Tražimo također hitno oslobađanje Nazak Afšar", dodaje se.

Francuska je također izrazila nezadovoljstvo činjenicom da djelatnici njezina veleposlanstva nisu ni informirani o suđenju niti im je dopušten ulazak što bi bilo u skladu s međunarodnim zakonom. Pariz je također nezadovoljan jer dvije žene nisu imale odvjetnika.

Europska unija također je u subotu izrazila nezadovoljstvo zbog suđenja u Teheranu, naglasivši da se akcije "protiv jedne zemlje EU-a, građanina ili djelatnika veleposlanstva smatraju akcijama protiv svih zemalja EU-a".

EU će, kako se navodi, pomno pratiti suđenje i tražiti oslobađanje optuženih.

Uz više desetina iranskih oporbenih pristaša, pod optužbom za špijunažu sudi se i djelatniku britanskog veleposlanstva u Teheranu. London je osudio proces protiv političkog analitičara Iranca Hoseina Rasama ističući da su optužbe bez temelja, piše Reuters.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još