Svijet DOKAZANO NE PALI

Psiholozi odbacili terapiju za liječenje homoseksualaca

  • Autor: tportal.hr
  • 6.8.2009 12:53:22
  • 6.8.2009 12:28:18

Udruženje američkih psihologa svojim članovima sugeriralo je da klijentima ne bi trebali govoriti kako će psihoterapijom promijeniti seksualnu orijentaciju te izliječiti homoseksualnost jer ne postoje znanstveni dokazi koji bi to potkrijepili

Ova preporuka ponajviše se odnosi na malu, ali dosljednu skupinu terapeuta koja kroz religijska uvjerenja tumači i da je homoseksualnost izlječiva, prenose inozemni mediji.

Ne postoje čvrsti dokazi da je moguće izliječiti homoseksualnost, jedna je od tvrdnji rezolucije koju je donijelo Udruženje. Također tvrde da napori da se nekog izliječi mogu biti štetni te potaknuti sklonost depresiji i samoubojstvu. Stoga psiholozima preporučuju da svojim klijentima sugeriraju celibat ili promjenu crkve kako bi izbjegli konflikt između religijskih uvjerenja i svog seksualnog opredjeljenja.

Udruženje psihologa kritiziralo je i u prošlosti tzv. 'reparativnu terapiju', a do nove rezolucije došli su nakon što su istražili 83 studije o promjeni seksualne orijentacije, koje su provođene od 1960. godine.

Voditeljica radne skupine Judith Glassgold kazala je kako se nada da će ova rezolucija smiriti odnose između terapeuta bliskih religiji i konzervativnim uvjerenjima koji smatraju da je seksualnu orijentaciju moguće mijenjati i psihologa koji misle suprotno.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još