MAŠTOVITI SLOVENCI

Tisuću lažnih prijava za intervenciju godišnje

05.08.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Služba za hitne intervencije u Sloveniji zaprimi oko 1000 lažnih prijava na godinu, od onih banalnih kada netko susjeda koji na vrtu peče kobasicu anonimno prijavi za izazivanje 'velikog požara', pa do ozbiljnih prijava da je na sudu podmetnuta bomba

LJUBLJANA - Takva se prijave redovito pokažu kao lažna uzbuna, ali izazivaju velike štete jer se mora isprazniti zgrada suda i aktivirati protuteroristička postrojba policije.

"Lažnih prijava je iz godine u godinu sve manje jer educiranje o tome da poziv na broj 112 vrlo ozbiljna stvar počinjemo već u vrtićima, a nastavljamo u osnovnim i srednjim školama", rekao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede Klemen Gorše iz nacionalnog stožera za obavješćivanje 112 koji koordinira hitne intervencije.

"Svaki poziv moramo shvatiti ozbiljno čak i kad sumnjamo da je prijava lažna", kaže Gorše koji kao rekordera u lažnim prijavama u kratkom vremenu navodi čovjeka koji je u roku od jednoga sata prijavio prometnu nesreću, požar i slučaj utapanja, ali je ubrzo nakon intervencija uhvaćen.

Za blaže slučajeve lažnog prijavljivanja uhvaćenim prekršiteljima naplaćuje se kazna od 84 eura, od tri do pet godina zatvora prijeti onima koji svojim postupkom izazovu opasnost i onemoguće djelovanje policijskih i sudskih organa u njihovim redovnim dužnostima.

Uz stroge kazne kojima mogu biti izloženi, smanjivanju broja lažnih prijava pomaže i to što u centru odmah znaju s kojega telefona i lokacije se zove, čak i u slučaju kad se zove iz javne govornice ili s mobilnog aparata s opcijom "anonimnog" pozivnog broja.