OBAMA ODAHNUO

Clinton vratio novinarke iz Sj. Koreje u SAD

05.08.2009 u 08:33

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu kako je "odahnuo" što su se dvije američke novinarke, uhićene u Sjevernoj Koreji, vratile kući nakon posredovanja bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona

SEOUL - "Želio bih zahvaliti Billu Clintonu - imao sam priliku razgovarati s njime - za izniman humanitarni napor koji je omogućio oslobađanje dviju novinarki", rekao je Obama, dodavši da su svi u Bijeloj kući "iznimno sretni zbog toga".

Američke novinarke Laura Ling (32) i Euna Lee (26) vratile su se u srijedu u Kaliforniju u pratnji Billa Clintona koji im je omogućio pomilovanje sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Ila.

Uhićene su bile u ožujku zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju iz Kine za što su u lipnju osuđene na 12 godina prisilnog rada. U zatvoru su provele tri mjeseca.

Njihov doček na zračnoj luci u Los Angelesu prenosile su sve američke televizijske kuće.

"Posljednjih 140 dana bili su najteži u našim životima", rekla je Ling u kratkoj izjavi novinarima. "Zahvalne smo vladi Sjeverne Koreje na pomilovanju i tako sretne što smo kući", dodala je.

Njih dvije uopće nisu znale da je Clinton stigao u Pjongjang po njih. "Čuvari su nam rekli da idemo na neki sastanak. Kada smo stigli na mjesto sastanka, uveli su nas u prostoriju i vidjele smo predsjednika Clintona ispred nas", rekla je Lee.

Sjeverna Koreja je u lipnju osudila Lauru Ling (32) i Eunu Lee (36), novinarke televizije Current koju je osnovao Clintonov negdašnji potpredsjednik Al Gore, na 12 godina boravka u radnom logoru zbog ilegalnog prelaska granice i špijunaže. Njih dvije su uhićene u blizini granice s Kinom, gdje su radile reportažu o sjvernokorejskim izbjeglicama i pretpostavlja se da su slučajno prešle granicu.