PRIJEDLOG IZ DEŽELE

Kondominij u Savudrijskoj vali za rješenje spora

04.08.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Kondominij u Savudrijskoj vali, pri čemu bi Hrvatska u tom području zadržala dodir s talijanskim, a Slovenija s međunarodnim vodama, moguće je rješenje za višegodišnji prijepor o kojemu su prošli tjedan u Trakošćanu razgovarali Borut Pahor i Jadranka Kosor, nagađanja su koja u utorak objavljuje slovenski tisak

LJUBLJANA - Ljubljanski list Dnevnik to je stajalište potkrijepio izjavom umirovljenog diplomata Petera Toša koji tvrdi da i osobno dijeli optimizam koji je nakon susreta s hrvatskom kolegicom u petak u Trakošćanu dao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor

Toš je bio slovenski supredsjedatelj u mješovitoj diplomatskoj komisiji za granicu osnovanoj odmah nakon osamostaljenja obiju država, kasnije veleposlanik u Egiptu i Izraelu.

Što je kondominij?

Kondominij je ugovorima uređeno zajedničko vladanje dviju ili više država nekim politički definiranim teritorijem, gradom ili zemljom.

Krajem prošle i ove godine u više je javnih istupa podržao novi pristup u odnosima s Hrvatskom koji je nakon svog dolaska na čelu vlade primijenio Pahor, a ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar imenovao ga je početkom godine za inspektora poslovanja slovenskih diplomatskih predstavništava u inozemstvu. Uz to, Toš je i predsjednik kluba umirovljenih diplomata.

'Mislim da je sazrelo vrijeme da se postigne konačno rješenje za granicu i dijelim optimizam našega premijera da se to može postići do kraja ove godine', rekao je Toš u razgovoru za Dnevnik. Dodao je da je građanima obiju država "preko glave" spor koji traje već 18 godina i da je rješenje za spor u kondominiju, zajedničkoj u Savudrijskoj vali.

"To bi bilo optimalno rješenje i nadam se da će razgovori slovenske i hrvatske vlade ići u tom smjeru", rekao je Toš, dodajući da bi to bio kompromis koji ne bi zahtijevao promjenu dosadašnjih gledišta dviju strana.

"To ne bi promijenilo stajalište jedne ili druge države. Sloveniji bi takvo rješenje s jedne strane omogućilo slobodan pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa predviđenog za ribarenje. U isto vrijeme, tako se Hrvatskoj ne bi smanjio njen teritorijalni prostor niti kontakt s talijanskim teritorijalnim morem", izjavio je Toš za ljubljanski Dnevnik.

Uz to, Toš je naglasio potrebu "tihe diplomacije" jer tvrdi da jedino takav način može biti najbolji put da se rješenje postigne do kraja godine. Toš je ukazao na slučaj višegodišnjih pregovora Italije i bivše SFRJ o Osimskim sporazumima kojima je definirana i potvrđena granica, pri čemu je tajnost razgovora bila uvjet za uspješnost sporazuma.

"Uvjeren sam da su Slovenija i Hrvatska sposobne same riješiti spor, bez upletanja trećega, a osobito sada kad Hrvatska ima novu predsjednicu vlade", rekao je Toš.

Iskusni slovenski diplomat dodaje da se diskretnom diplomacijom može izbjeći traumatiziranje javnosti s neželjenim posljedicama poput slučaja uhićenja hrvatskog branitelja s PTSP-om Josipa Zagajskoga, a koji je po izvještajima slovenskih medija namjeravao izvesti atentat na premijera Boruta Pahora.