MARINO BALDINI:

Istarski pršut traži regionalni 'branding'!

14.01.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Umjesto sukobljavanja čije je što, a u svjetlu nedavnih dogadjanja vezanih za zaštitu Istarskog pršuta pozdravljam inicijativu za osnaživanje regionalnog pristupa u označavanju podrijetla proizvoda, priopćio je SDP-ov eurozastupnik Marino Baldini

'Kako je Istra regija koja se prostire geografski, kulturološki i gastro tradicijski na tri države članice - najvećim dijelom je u Hrvatskoj zatim u Sloveniji i u Italiji, postoji cijeli niz proizvoda koji bi mogao biti predmetom zaštite proizvođača iz sve države. Najnoviji je primjer takvog proizvoda Istarski pršut. Kako se radi o tradicionalno visokokvalitetnom, ruralnom proizvodu s tehnologijom proizvodnje karakterističnom za ovu regiju samo regionalni pristup zaštiti može odgovoriti na visoke zahtjeve tržišta'.

Mario Baldini smatra da nacionalni pristup zaštite onemogućuje razvoj regionalnih resursa i u konačnici ima negativne učinke na sve proizvođače izvan države nositeljice oznake zemljopisnog podrijetla kao i na sve potrošače jer im se umanjuje ponuda uz podizanje cijena.

'Želim da mi u Istri, gastronomski bogatoj regiji, pružimo primjer dobre prakse suradnje i kooperativnosti u stvaranju regionalnog identiteta prehrambenih ali i neprehrambenih proizvoda. Samo takav pristup može doprinijeti očuvanju slike Istre kao multinacionalne regije bogate kulturne baštine. Zašto se svađati kad možemo surađivati!', navodi Baldini.

Europski se parlament zalaže za službeno priznanje oznake europske regionalne kvalitete kako bi proširio tržište dobara i usluga, kako je u svom izvještaju o regionalnom brandingu istaknuo izvjestitelj EP-a Eric Andrieu. Podloga bi bila inicijativa zajednice LEADER. Parlamentarni dokument drži da regionalno brendiranje kvalitete, temeljeno na teritorijalnom pristupu odozdo prema gore, promiče suradnju različitih lokalnih gospodarskih subjekata i socio-profesionalnih organizacija koji zahvaljujući tome razvijaju i poboljšavaju svoje proizvode i usluge te uvode ekološki prihvatljive postupke.

EP naglašava da su poštivanje prava radnika i uzimanje u obzir ekoloških učinaka posebno važni aspekti kriterija kvalitete. Za uspjeh regionalnih oznaka nužna je kritična masa stručnjaka i sredstava kako bi se, među ostalim, mogle razviti trgovinske strategije za poboljšanje njihove tržišne prisutnosti u Europi i trećim zemljama, ocijenili su zastupnici.

Nadalje, EP poziva na bolju i prikladniju podršku europskih strukturnih i investicijskih fondova regionalnim oznakama očekujući da države članice i druga relevantna tijela tom pristupu daju potporu u svojim programskim dokumentima za novo srednjoročno razdoblje do 2020. godine, uključujući programe prekogranične suradnje. Konačno, zastupnici smatraju da bi trebalo poduzeti dodatne korake za zaštitu dobara s regionalnom oznakom.