Svijet SKORA DEBLOKADA

Ljubljana bez komentara na hrvatska nagađanja

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je kao 'medijska nagađanja' ocijenilo pisanje jednog hrvatskog tjednika da bi se nakon prošlotjednog susreta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora i njegove hrvatske kolegice Jadranke Kosor mogli uskoro deblokirati hrvatski pristupni pregovori

LJUBLJANA - "Ne možemo komentirati medijska nagađanja", navodi se u odgovoru slovenskog ministarstva vanjskih poslova slovenskoj tiskovnoj agenicji STA u svezi s člankom objavljenom u tjedniku Nacional.

Po tom članku, Hrvatska će početi povlačiti dokumente poslane Europskoj komisiji za koje Slovenija drži da prejudiciraju granicu, a Slovenija deblokirati hrvatske pristupne pregovore i odustati od stajališta da granični sporazum treba postići prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Nacional navodi da bi se to moglo dogoditi ako stvari budu išle po planu nakon okvirnog dogovora koji su Pahor i Kosor postigli u petak u Trakošćanu, pri čemu nisu iznosili detalje, najavivši "tihu diplomaciju", kako bi se na jesen postigao konkretan dogovor.

Slovenski premijer Borut Pahor nedavno je u razgovoru za slovensku televiziju rekao kako "smatra da bi bilo dobro" da Slovenjija i Hrvatskla prije ulaska Hrvatske u EU postignu konačan sporazum o granici.

Predstavnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic na konferenciji za tisak u Ljubljani početkom prošlog mjeseca naveo je da bi povlačenje dokumenata koji su za Ljubljanu sporni jer smatra da se njima "prejudicira granica", trebao biti prvi potez kako bi se odmrzli hrvatski pristupni pregovori.

Balažic smatra da su "ključevi" deblokade u hrvatskim rukama, ali da je potrebno i sniziti žestinu retorike i izbjegavati diplomatske pritiske na drugu stranu te da bi u konačnici sporazum o granici trebalo postići prije uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još