BORKA VUČIĆ

Poginula Miloševićeva financijska muza

03.08.2009 u 10:25

Bionic
Reading

U prometnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš poginula je Borka Vučić, dužnosnica Socijalističke partije Srbije (SPS) i financijska stručnjakinja režima Slobodana Miloševića

Borka Vučić (1926) bila je v.d. predsjednice Skupštine Srbije tijekom konstituiranja, izabrana na listi SPS-a nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja 2007. Poznata je bila i po tome što je rukovodila državnom Beogradskom bankom, za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, te je bila jedan od financijskih stupova tadašnjeg režima, piše B92.

Bogatstvo preko Cipra

Prema saznanjima B92, od 1992. do 2000. na račune osam off shore tvrtkina Cipru koje je osnovala Beogradska banka, čija je direktorica bilaBorka Vučić, deponirani su veliki iznosi deviza. Sve te tvrtke osnovanesu preko odvjetničkog ureda Tassosa Papadopoulosa, današnjegpredsjednika Cipra. S Beogradskom bankom na Cipru poslovali su i mnogisrpski biznismeni, koji su od tih poslova stekli ogromno bogatstvo.

Prometna nesreća dogodila se nešto prije 15 sati, kada se vozilo Škoda koje se kretalo u smjeru Niša više puta prevrnulo, prešlo preko zaštitne ograde na suprotni trak autoputa, u smjeru Beograda. Prema navodima policije, vozač Škode izjavio je da je 'nešto puklo i vozilo se potom više puta prevrnulo, uslijed čega su svi putnici, i poginuli i ozlijeđeni ispali iz automobila'. Vozač tvrdi, navode u policiji, da se automobil nakon prevrtanja upalio.

Glasnogovornica Hitne pomoći kragujevačke bolnice Andrea Obradović rekla je agenciji Beta da je Dejan Blagojević, koji je upravljao vozilom, lakše ozlijeđen, dok je Verica Milanović teže ozlijeđena, ali nije u životnoj opasnosti.

Borka Vučić rođena je u 1926. u Komiriću kod Valjeva. Pravni fakultet završila je 1951. godine u Beogradu, a specijalizirala je bankarstvo u SAD-u, Londonu i Nizozemskoj.

Vučić je radila u Ekonomskom institutu SFRJ, bila šefica kabineta tajnika za vanjsku trgovinu SIV-a, šefica kabineta direktora Saveznog zavoda za planiranje i tajnika za industriju i građevinarstvo SIV-a.

Radila je i u Privrednoj banci Srbije, koja se kasnije 'utopila' u Udruženu beogradsku banku, a bila je i dugogodišnji predstavnik te banke na Cipru. U posljednje vrijeme bila je aktivna u Fondu za mlade poljoprivrednike.

Napisala je monografiju 'Bankarstvo, izbor ili sudbina'.