NALJUTIO IH ZUROFF

Bošnjaci od 'Simona Wiesenthala' traže ispriku zbog negiranja genocida

Bionic
Reading

Čelnici više uglednih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih udruženja, instituta, kao i nekoliko poznatih intelektualaca iz svijeta, uputili su službeni prosvjed rabinu Marvinu Hieru, osnivaču i dekanu Centra 'Simon Wiesenthal', odnosno Muzeja za toleranciju, a povodom izjava direktora Centra 'Simon Wiesenthal' Efraima Zurofa koji je prošlog tjedna kazao da se u Bosni i Hercegovini tijekom 90-ih godina nije dogodio genocid, već etničko čišćenje

Dokument su potpisali profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Illinois, nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde prof. dr. Francis A. Boyle, nezavisni analitičar i publicist Marjan Hajnal, koji živi u Izraelu, prof. dr. Dawid Pettigrew, član Upravnog odbora Sveučilišta Yale, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Hamdija Čustović, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sveučilišta u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) 'Preporod' prof. dr. Senadin Lavić te Sanja Seferović Drnovšek, direktorica Bosansko-američkog instituta za genocid i edukacijskog centra.

Autori pisma istaknuli su da se obraćaju u ime 'sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana'. 'Ako su navodi točni, onda nažalost moramo zaključiti da i gospodin Zuroff spada u grupu onih koji negiraju sudski dokazani genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini za vrijeme srpsko-crnogorske agresije. Nerazumljivo je da netko tko radi za tako važnu međunarodnu organizaciju, čija je glavna misija istraživanje i sjećanje na Holokaust, može sebi dozvoliti da bude iskorišten od strane onih koji pokušavaju po tko zna koji put podvaliti revizionizam i mitologiju potkrijepljenu lažima čitavom svijetu vezano za genocid i rat u BiH', navodi se u pismu.

Šokantno je, škodljivo, i sramotno, navode potpisnici, da žrtve genocida i njihove obitelji opet moraju trpjeti nemjerljivu bol, bol koja uzrokuje negiranje genocida. Ne samo više od onih koji su sudjelovali i pomagali u grozotama i ideologiji mržnje, nego i sad od onih koji trebaju 'upotrijebiti lekcije Holokausta da zaštite i unaprijede ljudska prava, slobodu i dostojanstvo te da se genocid više nikada i nikome ne ponovi'.

'Genocid u Srebrenici je pravna, sudska, povijesna i znanstveno-istraživačka činjenica, dokazana od dva međunarodna i više nacionalnih sudova, u kojim su sudjelovale i osobe koje su preživjele Holokaust, koji su zaključili da je udruženo zločinačko sustavno, organizirano ubijanje više od 8.000 pripadnika bošnjačkog stanovništva u Srebrenici nepobitan dokaz genocida', dodaje se u pismu te podsjeća kako je američki sudac, predsjednik Haškog suda Theodor Meron (koji je preživio Holokaust), predsjedavao u žalbenom postupku u predmetu protiv Radislava Krstića kada je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio jednoglasnu presudu da su 'snage bosanskih Srba počinile genocid'.

Podsjećaju kako je za vrijeme srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Simon Wiesenthal lobirao za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake koji su bili žrtve navedene agresije. 'Možemo zaključiti, da je gospodin Wiesenthal danas živ, sigurno bi se sramio izjava i postupaka nekog tko radi za centar koji nosi njegovo ime, a negira upotrebu termina genocid da opiše zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim civilima. Izričito zahtijevamo da se vaš institut ispriča za izjave gospodina Zuroffa, kao i da se i distancirate od srpskih nacionalista koji pokušavaju praviti revizionističku povijest koja se zasniva na negiranju genocida. Ako navedene izjave nisu izjave gospodina Zuroffa, zahtijevamo javni demanti. Vjerujemo da ćete naše iskrene namjere shvatiti ozbiljno i da će gospodin Zuroff reagirati ispravno, a ako ne, onda snositi posljedice vašeg uvaženog instituta. Mi se nadamo da ćete ovo pitanje shvatiti ozbiljno, jer mislimo da članovi vašeg instituta razumiju posljedice Holokausta i genocida i njegovo negiranje', navodi se u pismu rabinu Marvinu Hieru.