PRIKLJUČUJU SE SINDIKATI I LJEVICA

Prosvjedi u Grčkoj isplanirani za cijeli tjedan

16.12.2008 u 12:23

Bionic
Reading

Jedanaest dana uzastopnih prosvjeda, kojima su mladi Grci odgovorili na ubojstvo petnaestgodišnjaka, proširuju se uključivanjem sindikata i skupina ljevice u manifestacije protiv vladine politike te su akcije splanirane za cijeli tjedan

ATENA-Iako je uobičajen ritam života opet uspostavljen u većini gradova koji su prošloga tjedna bili potreseni nasilnim sukoba mladih s policijom, za utorak su najavljena nova masovna okupljanja studenata i srednjoškolaca u cijeloj Grčkoj.

 

U prosvjede u utorak u Ateni, pred policijskom postajom u četvrti Exarchia, gdje je 6. prosinca ubijen 15-godišnji Alexis Grigoropoulos, uključit će se i skupine ljevice te Odbor građana četvrti Exarchia.

 

Za srijedu je komunistička sindikalna fronta Pame sazvala veliko okupljanje u glavnome gradu Ateni i drugim većim gradovima, dok u grčkome parlamentu ovog tjedna teče rasprava o proračunu.

 

U četvrtak u podne Federacija zaposlenih u javnome sektoru (ADEDY) organizira prosvjed i trosatni štrajk te marš studenata i srednjoškolaca do parlamenta. U četvrtak poslije podne prosvjedovat će antirasističke udruge te imigranti.

 

Za petak je Konfederacija sindikata zaposlenih u privatnome sektoru (GSEE) najavila skup pred parlamentom koji će tražiti promjenu vladine politike.

 

Još je okupirano oko 600 školskih ustanova u Grčkoj, od čega stotinjak u Ateni, te nekoliko sveučilišnih zgrada u Ateni i Solunu, objavio je Odbor za koordinaciju srednjoškolskog pokreta.

Ministarstvo obrazovanja tvrdi pak da je okupirano manje od stotinu školskih ustanova.

Unatoč krizi koja ga je oslabila, premijer Costas Caramanlis isključio je, u nekoliko navrata, mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

 

Novi udarac vladi nanijeli su u ponedjeljak objavljeni rezultati istrage parlamentarnog povjerenstva koje je otkrilo da su u sumnjivom poslovanju s nekretninama manastira na Brdu Athos sudjelovala dva člana grčke vlade.

Nasilni prosvjedi nanijeli su velike štete grčkome gospodarstvu zbog razbijanja trgovina i banaka te je premijer Caramanlis ocijenio kako će u takvu ozračju biti još teže smanjivati javni dug.