SUSPENDIRAN POLICAJAC

Rasistički ispad uoči pivskog summita kod Obame

30.07.2009 u 23:53

Bionic
Reading

Uoči 'pivskog summita' u četvrtak navečer, kojim američki predsjednik Barack Obama želi izgladiti buru nastalu oko rasno osjetljivog izgreda kojem je i sam pridonio, nov rasistički ispad zabilježen je u bostonskoj policiji

WASHINGTON - Obama u četvrtak navečer ugošćuje crnačkog profesora s Harvarda Henrya Louisa Gatesa i bijelog bostonskog policajca Jamesa Crowleya, koji je profesora uhitio u njegovoj kući. Američki predsjednik time želi smiriti buru nastalu oko tog rasno osjetljivog incidenta, kojem je i sam pridonio opaskom o "glupom postupanju" policije.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da će novinarske ekipe imati samo priliku za snimanje, ali ne i za postavljenje pitanja sudonicima sastanka, nazvanog "pivski summit", jer je Obama rekao da će Gatesa i Crowleya pozvati na pivu. Na pitanje o mogućim isprikama na sastanku, Gibbs je rekao da Bijela kuća "nije tu da posreduje oko isprika".

Crowley je 16. srpnja uhitio Gatesa pod optužbom za remećenje javnog reda, zbog prosvjedovanja protiv policijske akcije nakon dojave o mogućoj provali u profesorovu kuću. Optužbe su kasnije odbačene.

Na dan organiziranja susreta u Bijeloj kući, kojim se nastoji kontrolirati šteta od najozbiljnijeg Obamina 'gafa' od početka mandata, u redovima bostonske policije zabilježen je novi rasistički incident.

Bostonski policijski časnik Justin Barrett uputio je e-mail na niz adresa, nazivajući u njemu na četiri mjesta prof. Gatesa "majmunom iz džungle koji se hrani bananama".

U izjavi za lokalne i druge TV mreže Barrett se ispričao, rekavši da nije rasist, a njegov je odvjetnik nespretno ustvrdio kako se opaska nije odnosila na Gatesa osobno, već na njegovo ponašanje u incidentu. "Žalim što sam uporabio takve riječi. Imam puno prijatelja iz svih kultura i rasa. Ja nisam rasist", izjavio je Barrett za lokalnu TV postaju WCVB.

Barrett (36), je suspendiran zbog svoje elektronske poruke, a mogao bit zbog toga i izgubiti radno mjesto.

Anketa 'Istraživačkog centra Pew', pokazala je da 41 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji je Obama postupao kod Gatesovog uhićenja, dok 29 posto ispitanih to odobrava. Ispitivanje je pokazalo i da 80 posto Amerikanaca zna za Obamine komentare o tom slučaju.

Stope odobravanja za Obamino obnašanje dužnosti također su pale, posebno među bijelim radništvom, kako se javnost s pojedinosti incidenta usredotočila na Obamine komentare. Među bijelcima ukupno, odnos onih koji ne odobravaju i odobravaju njegove komentare je 2-1.