25 GODINA OD LOCKERBIEJA

Je li Libija stvarni i jedini krivac za teroristički pokolj?

19.12.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prošlo je 25 godina od eksplozije aviona Pan Am 103, u kojoj je poginulo 270 ljudi. Službena verzija sve vrijeme glasi: terorizam iza kojeg je stajala Libija. No iz Škotske se i dalje čuju zahtjevi za novom istragom o događaju koji se zbio 21. prosinca 1988. godine

Režim Moamera Gadafija nakon višegodišnjih je međunarodnih sankcija izručio obavještajca Abdelbasetha al-Megrahija. Čovjek je proglašen krivim za ubojstvo i poslan je na doživotnu robiju, ali je 2009. pušten iz suosjećanja zbog poodmaklog stadija raka prostate. Ipak, umro je tek u svibnju 2012. godine, kada je Gadafijev režim već bio uništen u građanskom ratu. Tvrdio je da nije sudjelovao u organizaciji napada.

Moamer Gadafi pristao je platiti odštetu obiteljima poginulih, ali je i on do svoje smrti poricao da je naredio taj teroristički zločin.

Protivnici službene verzije tvrde da je bomba u Pan Amov avion mogla biti ubačena i na londonskom aerodromu Heathrow, a ne na Malti. Neke teorije uključuju u ovaj zločin i američku CIA-u.