URED PREDSJEDNIKA:

Josipović zbog štednje neće na Olimpijske igre

17.12.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović dobio je poziv na svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara, ali se ni u jednom trenutku nije razmatrala mogućnost odlaska zbog financijske situacije, navela je za tportal Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika

Nakon europske povjerenice za pravosuđe i potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, koja je navela da će bojkotirati svečanost u Sočiju 'sve dok se manjine u Rusiji tretiraju kao dosad', predsjednik Ivo Josipović zasad je drugi svjetski čelnik koji je naveo razlog za odluku da ne ide u Soči. Prvi je, međutim, koji 'košaricu' Rusiji pravda besparicom.

Njemački predsjednik Joachim Gauck i njegov francuski kolega Francois Hollande također su odbili poziv na svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara 2014, ali svoje odluke nisu obrazložili javnosti.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon što je objavljeno da Gauck neće ići u Soči, francuski šef diplomacije potvrdio je da put Rusije u veljači neće ni Hollande.

Rekao je da prisutnost francuskog predsjednika na svečanosti otvaranja OI-a 'nije planirana' te je Igrama zaželio 'svaki uspjeh'. Poput svojih njemačkih kolega, nije želio objasniti takvu odluku.