ŽBOGAR U WASHINGTONU

Podržavamo SAD, ali rješenje treba naći unutar EU

30.07.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Slovenska vlada podržava veće angažiranje SAD-a u rješavanju spora Slovenije i Hrvatske, no smatra da je to prvenstveno pitanje koje se treba riješiti unutar Europske unije, izjavio je u srijedu u Washingtonu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

"Mi svakako podržavamo angažiranje SAD-a u rješavanju toga, ali mislimo da to treba ostati pod okriljem EU-a. Ipak smo mi članica EU-a, a Hrvatska to želi postati. Rješenje treba naći unutar Unije. No, dobro je da Amerika podržava taj proces", rekao je Žbogar, odgovarajući na pitanje Hine o angažiranju SAD-a nakon praktičnog odustajanja, poslovično neučinkovite, Europske unije od posredovanja u sporu.

Žbogar se u srijedu u State Departmentu sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, s kojom je potpisao ratificirane protokole o Sporazumu o pravnoj pomoći i izručenju između SAD-a i Slovenije, kakve SAD od 2005. potpisuje sa svim članicama EU-a.

Na pitanje je li s Clinton razgovarao o slovenskoj blokadi pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, koja traje već sedam mjeseci, Žbogar je odgovorio da "Clinton nije govorila o blokadi..., već ju je zanimalo u čemu je problem između dvije zemlje", što joj je on objasnio.

"Zanimalo ju je kako vidimo rješenje. U interesu Amerike je da se nađe rješenje, kao i u interesu Hrvatske i Slovenije. Oni znaju da se rješenje traži u okviru europskog procesa i spremni su i dalje podržavati taj proces", kazao je Žbogar.

Upitan nazire li se spremnost SAD-a za veće angažiranje i traženje kompromisa u rješavanju spora oko slovenske blokade pregovora Hrvatske i EU-a, s obzirom na posljednje izjave američkih dužnosnika, uključivo imenovanog veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Jamesa Foleya na saslušanju pred Senatom u utorak, Žbogar je kazao da nije dobio takav dojam.

"Nisam dobio takav dojam u razgovoru s državnom tajnicom Clinton. Oni i dalje podržavaju pregovore između dvije zemlje. Clinton je sa zadovoljstvom saslušala da će se dvoje premijera sastati u petak, te da će to biti susret za građenje povjerenja koji će, nadamo se u budućnosti, dovesti do rješenja", rekao je.