RATNICA IZ BOSNE

Ostavila muža i dvoje djece i otišla u džihad!

13.12.2013 u 15:03

Bionic
Reading

U zaseoku Poljice u kladuškom selu Vrnograč ljudi dobro znaju priču o Elviri Karalić (29), majci desetogodišnje Amine i trogodišnjeg Bilala, koja je skladan brak sa Salahudinom Balićem žrtvovala za život s drugim čovjekom i otišla u džihad u Siriju. Priču donosi Dnevni avaz

Salahudin i Elvira zajedno su ušli u vehabijski pokret koji se širi u tim krajiškim gudurama. Stariji vrte glavom, kažu: 'Vidiš što uradi ženska pamet.' Pokazuju kućerak... Iz kuće se nakon kraćeg vremena pojavio Salahudin Balić, ali je odmah dao do znanja da 'nema što pričati, sve je već rekao novinarima'. U šoku je!

'Ne može netko tako nešto uraditi iz Sirije - srušiti nečiji brak i upropastiti djecu! Ne može ona po hadisima 'rašćerati' svoj brak i ostati na Allahovom putu! Nema toga!', kazao je za Dnevni avaz Balić.

Iako teško razočaran i zabrinut, za svoju (bivšu) suprugu kaže da je pametna, ali da joj je Facebook 'okrenuo mozak' i da je napravila životnu grešku.

'Moja supruga, kakva god bila, za mene je bila super! Bila je borac za zaraditi, mogao sam se na nju osloniti. Zajedno smo se kućili, 13 godina bili u braku. Ova je kuća koliko moja toliko i njena', rekao je Salahudin Balić i potvrdio da su se razveli šerijatski sporazumno jer 'nije mogao više izdržati pritisak'.

Mladi čovjek, očito nesretan, dodao je da njegova odbjegla supruga stalno zove djecu, ali odbija reći tko ju je odveo u Siriju i tko se njome oženio.

Ispričao je da je, dok je on radio, posljednjih godinu dana ona 'fejsbučila'. Nakon što joj isključio internet otišla je kod majke Nesime u pet kilometara udaljeno selo Glinicu. Majka ju je srčano pokušala 'vratiti suprugu i djeci', ali Elvira je bježala od uplakane majke i kod kolegice nastavljala druženje s mrežom nepoznatih novih 'prijatelja'. Na kraju je, nakon što joj je izbezumljeni i psihički potreseni suprug 'dao halal', otišla s društvom u Siriju.

Nekoliko stotina metara dalje je kuća zaove Elvire Karalić koja se nije željela predstaviti.

Halal i haram

'Salahudin se otuđio i od braće. Naša druženja postala su nemoguća, nije više bilo smijeha, šala, sve se svodilo na 'halal' i 'haram'. Mi smo znali da je Elvira, navodno, putem interneta učila arapska slova. Nismo se time bavili, niti nas je puno interesiralo. Kada je to 'učenje' otišlo tko zna gdje, izmaklo kontroli, Salahudin se obratio svom bratu, mom suprugu, kazavši da 'ima problema'', ispričala je supruga Salahudinovog brata.

Dodala je da su jednom uz kavu suprug i ona pokušali uvjeriti Elviru da se ne upušta u tu pustolovinu.

'Govorili smo joj: 'Nemoj, Elvira, imaš supruga, imaš krasnu djecu.' Međutim ona nas nije čula', zaključila je Avazova sugovornica.