MALI PODSJETNIK

Za skijanje u EU dovoljna vam je osobna iskaznica

13.12.2013 u 07:09

Bionic
Reading

Počinje sezona skijanja i brojni građani Lijepe Naše pohrlit će prema snježnim obroncima Slovenije, Austrije, Francuske, Italije ili pak dalje. No za razliku od prošle godine, ove vam neće biti potrebna putovnica ukoliko putujete u zemlje Europske unije. Podsjećamo, ulaskom u EU 1. srpnja 2013. hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, i s valjanom osobnom iskaznicom, izdanom nakon 1. siječnja 2003, mogu ulaziti u sve države članice Europske unije te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju

Iz Ministarstva unutarnjih poslova naglašavaju da je u optjecaju i određeni broj osobnih iskaznica izdanih prije 2003. godine. Te osobne iskaznice ne mogu se koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite. Građani koji žele i dalje s osobnom iskaznicom, izdanom prije 1. siječnja 2003, prelaziti granicu zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza.

U države koje su u šengenskom režimu, a nisu u Europskoj uniji, i dalje će se moći ulaziti samo uz putovnicu. Tako za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku ne postoji mogućnost prelaska državne granice s osobnom iskaznicom, već je i dalje potrebna putovnica.

Također, valja podsjetiti da se od 10. lipnja 2013. godine, otkad se izdaju nove osobne iskaznice, osobna iskaznica može izvaditi i za dijete bez obzira na godine. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja u države koje državljanima Europske unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom.

Ako djeca ne putuju s roditeljima, potrebna je punomoć oba roditelja (koja glasi na osobu s kojom putuju). Punomoć se preporučuje uz osobnu iskaznicu ili putovnicu od 14. godine do punoljetnosti zbog različitog zakonodavstva trećih država.

Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU-a za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BiH s hrvatskim dokumentima.