ZAHTJEVI BANAKA U SRBIJI

Prvo test na HIV, pa onda kredit

09.12.2013 u 09:38

Bionic
Reading

Građani Srbije se suočavaju sa sve većim zahtjevima banaka kada je riječ o odobravanju stambenih kredita, piše Blic. Potvrde da nisu oboljeli od HIV-a ili hepatitisa C, ultrazvuk srca, abdomena, izvještaj internista, samo je dio obavezne dokumentacije koju bi srpski građani trebali pripremiti da bi ušli u proceduru za stambeni kredit, navodi Blic. Kad prođu kroz to, mogu biti zadovoljni jer će se zdravi uselili u stan koji će otplaćivati 30 godina, konstatira ovaj beogradski list

Iako je obavezno životno osiguranje uz stambeni kredit praksa u Srbiji koju su pojedine banke uvele još prije pet godina, mnogi građani i sada se iznenade kada uđu u proceduru za kredit, ne znajući da to znači da moraju obaviti određene liječničke preglede i testiranja. Naravno, za to je potrebno odvojiti vrijeme. I to košta.

Svetlana Krstić iz Beograda podnijela je zahtjev za stambeni kredit od 47.000 eura za dvosoban stan. Odlučila je platiti životno osiguranje jer će joj kamatna stopa zbog toga biti nešto niža.

'Iskreno, iznenadila sam se kada sam trebala sklopiti policu za životno osiguranje kredita i kada su mi rekli da moram na pregled internista, napraviti EKG, testirati se na HIV, kao i dati i urin i krv na detaljnu analizu. Kako nisam imala vremena otići u dom zdravlja, sve analize radila sam privatno i za to sam morala izdvojiti 50 eura. Sve to traje nekoliko dana, a meni se žuri da do kraja godine dobijem kredit i uselim se', kaže Krstić za Blic.

O zdravstvenom stanju ovisi to koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja. Na veću premiju, objašnjavaju u Delta Generali osiguranju, može utjecati BMI, odnosno odnos između tjelesne težine i visine koji govori o stupnju debljine.

'Premija se vrlo malo uvećava kada klijent ima povišen krvni tlak, šećernu bolest, lakša oboljenja štitnjače ili manje invaliditete', kažu u toj kući.

I polica životnog osiguranja košta, 65 eura za godinu dana. Ipak, Svetlana kaže da joj znači i daje vrstu sigurnosti jer u slučaju nepredviđenih okolnosti osiguravajuća kuća bi, umjesto nje, plaćala ratu. Koliko će premija iznositi, ovisi i o spolu klijenta.

Složeniji i detaljniji liječnički pregled je predviđen i za osigurane sume veće od 70.000 eura, a popis se proširuje i na ultrazvuk srca i abdomena, ergometriju... Detaljnija je i analiza krvi te podrazumijeva utvrđivanje razine kolesterola, triglicerida, šećera, bilirubina... Iako je rijetkost to da netko u pedesetim godinama uzme kredit za stan, da bi dobio životno osiguranje - osiguravajuća kuća zahtijeva od klijenta muškarca da napravi i PSA test kojim se utvrđuje stanje prostate.

Ali ovo je samo dio procedure i dokumentacije potrebne za dobivanje stambenog kredita. Osim toga, neophodno je osigurati potvrdu o visini primanja i zaposlenju. Ta uvjerenja se dobivaju od poslodavca. Zatim ovjeriti ugovor o kupovini nekretnine, osigurati brojne izvode iz zemljišnih knjiga, lista nepokretnosti, dati procjenu vrijednosti nekretnine pod hipotekom, ovjeriti ugovor o hipoteci.

'Osim životnog osiguranja, zahtijevaju da plaćam i osiguranje na stan koji uzimam na kredit, a to je trošak od 30 eura na godinu. Da bih prikupila dokumentaciju i da bi mi bio odobren kredit za stan, računam da mi je potrebno minimum mjesec i pol do dva', kaže Svetlana.

Za one koji se odluče za subvencionirani stambeni kredit dokumentacija je još veća. Ovisno o statusu, potrebno je priložiti izvod iz matične knjige vjenčanih, kao i potvrdu o visini primanja supružnika. Također, ako je riječ o završenom objektu, bit će neophodno dati rješenje kojim se odobrava izgradnja ili potvrdu o prijemu dokumentacije, lokacijsku ili građevinsku dozvolu.

Ako je o riječ o objektu u izgradnji, potrebno je priložiti dokaz o izvanknjižnom vlasništvu.

Sve u svemu, kada se zbroji, za kredit u Srbiji potrebno je više od 30 raznih dokumenata.