SNAŽNI LIBERALI U EP-U:

'Odluke na referendumu u RH su diskriminatorne'

06.12.2013 u 17:31

Bionic
Reading

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE), snažna politička skupina u Europskom parlamentu, ocijenio je u petak da su ustavne promjene u Hrvatskoj nedavno izglasane na referendumu o definiciji braka diskriminatorne i da su političke snage koje su podržale referendum izabrale kratkoročne koristi na štetu načela i vrijednosti

'Mi, skupina ALDE primamo na znanje nedavni referendum u Hrvatskoj o promjeni ustava. Dogovorene promjene su diskriminatorne po svojoj naravi i unose nepotrebnu konfrontaciju u temeljna načela ljudskih prava i nediskriminacije. Čini se da su političke snage koje su podržale referendum izabrale kratkoročne koristi na štetu načela i vrijednosti', kaže se u priopćenju europskih liberala.

ALDE je treća po snazi politička skupina u Europskom parlamentu, nakon Europske pučke stranke (EPP), te Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D).

'U tom pogledu, ALDE snažno podupire potez vlade općenito i posebice Hrvatske narodne stranke za prihvaćanje zakona o registriranom partnerstvu. Donošenje toga zakona ispravilo bi dvosmislenost i uvjerilo u čvrstu privrženost Hrvatske temeljnim pravima kao što je navedeno u europskoj pravnoj stečevini', kaže se u priopćenju zastupničke skupine europskih liberala.