DIV MEĐU NARODIMA

Europski i svjetski čelnici oplakuju Mandelu

06.12.2013 u 08:35

  • +13

Nelson Mandela - odlazak diva

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jason Lee

Bionic
Reading

Iz svijeta i dalje stižu reakcije u povodu smrti Nelsona Mandele u kojima se ističe da je njegova borba protiv apartheida imala univerzalnu vrijednost, prenose svjetske agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Mandela u njezinu sjećanju zauvijek biti simbol ‘borbe protiv tlačenja njegova naroda’.

‘U Njemačkoj, zajedno s narodom Južnoafričke Republike, oplakujemo Nelsona Mandelu’, istaknula je kancelarka u priopćenju u kojemu dodaje: ‘Njegovo ime zauvijek će biti simbol borbe protiv tlačenja njegova naroda i pobjede nad režimom aparthejda’.

Članovi UN-ova Vijeća sigurnosti izrazili su ‘iskreno divljenje iznimnim moralnim i političkim kvalitetama’ Nelsona Mandele koji je u četvrtak umro u Johannesburgu, izrazivši svoju ‘solidarnost s južnoafričkim narodom u ovom teškom trenutku’.

Premijer Cameron "Mandela heroj našeg vremena"

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault koji boravi u posjetu Pekingu, rekao je u petak da je ‘veoma potresen’ smrću Mandele, ‘nesvakidašnjeg čovjeka’ čija ‘borba protiv rasizma i za slobodu’ ima ‘univerzalnu vrijednost’.

Peking je u petak odao počast Mandeli kao ‘vjernom prijatelju kineskog naroda’ a predsjednik Xi Jinping ga je nazvao ‘državnikom koji je bio slavan u cijelome svijetu’ i koji je omogućio rađanje ‘nove Južnoafričke Republike’.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro proglasio je trodnevnu žalost u zemlji zbog smrti južnoafričkog vođe kojeg je nazvao ‘orijašem među narodima’.

‘Još jedan orijaš među narodima svijeta odlazi (...) Madiba, ti živiš zauvijek!’, napisao je na svom računu na Twitteru.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da je Madiba bio ‘simbol oslobođenja od kolonijalizma i okupacije za sve narode koji su htjeli slobodu’, nazivajući ga ‘najodvažnijim i najvećim od ljudi koji su nas podupirali’.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan rekao je da će se sjećati Mandele kao jednog od ‘najvećih boraca za slobodu’ u povijesti i ‘simbola istinske demokracije’, u brzojavu sućuti Južnoafričkoj Republici.

Čelnica mijanmarske oporbe i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi iskazala je u petak počast Mandeli kao ‘iznimnom čovjeku’ koji ‘nam je pokazao da možemo mijenjati svijet’.

Duhovni vođa Tibetanaca, Dalaj-lama rekao je da je smrću Mandele izgubio ‘dragog prijatelja’ te ‘odvažnog, principijelnog i nadasve čestita čovjeka’ kojemu ćemo se najbolje odužiti tako da se zauzimamo za ‘poštovanje i jedinstvo u svijetu, zalažući se za mir i pomirbu kao što je on činio’, piše u poruci sućuti njegovoj obitelji koju je objavio na svojoj internetskoj stranici.

Predsjednik Obama povodom smrti Nelsona Mandele