ZDRAVLJE I BEZUMLJE

Srbija stvara registar žena koje su abortirale?!

04.12.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Zakon o zdravstvenoj zaštiti djece, trudnica i rodilja, koji je u Srbiji usvojen prošlog tjedna, sadrži odredbu prema kojoj ginekolozi moraju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostavljati podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci. Srpski mediji pišu kako je riječ o stvaranju registra žena koje su pobacile

Mondo.rs piše kako srpsko Ministarstvo zdravlja nije preciziralo koji će se podaci dostavljati, već su odgovorili da oni nisu predlagači tog zakona i da se s tim pitanjima novinari obrate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. U RFZO također nije bilo odgovora na postavljena pitanja.

Zakon na snagu stupa danas, iako nikome nije jasno koja je svrha navedene odredbe - zbog čega će žene koje se odluče na prekid trudnoće biti evidentirane u Fondu i hoće li zbog toga izgubiti neka od prava na zdravstvenu zaštitu.

Pojavile su se spekulacije da će se od prijavljenih imena formirati registar žena koje abortirale, što bi, prema mišljenju povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka  Rodoljuba Šabića - bilo nedopustivo.

Međutim, Šabić objašnjava da ta odredba zakona nije neustavna, niti u suprotnosti s postojećim zakonima, ali da Vlada Srbije nije uredila način čuvanja i mjere zaštite osjetljivih podataka, što je trebala učiniti prije četiri godine.

'Naravno, nema sumnje da su podaci o kojima govorimo jako osjetljivi i da je njihova obrada vrlo delikatna. Zbog toga bih volio da su pronašli drugi način evidencije, jer pretpostavljam da je svrha ove odredbe da se ženama koje nisu imale pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, a dobile su je kad su zatrudnjele, ona oduzme nakon prekida trudnoće', kaže Šabić.