AMERIČKI 'SPAVAČ' AL-KAIDE

Doživotni zatvor zbog urote za ubojstvo Busha

28.07.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Američki Arap koji je na studiju u Saudijskoj Arabiji pristupio Al Kaidi, u ponedjeljak je u Alexandriji pokraj Washingtona, osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u uroti za ubojstvo bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha.

Izlazak iz zatvora Ahmeda Omara Abua Alija, 30-godišnjaka iz Falls Churcha u sjevernoj Virginiji, bilo bi prijetnja 'sigurnosti američkog građanstva', naveo je u obrazloženju presude savezni sudac Gerald Bruce Lee.

Abu Ali je prvotno osuđen na 30 godina zatvora 2005., zbog sudjelovanja u uroti Al Kaide za seriju napada i atentata u SAD-u. Savezni žalbeni sud je 2008. podržao njegovu osudu, ali je zatražio preinačenje presude, sugerirajući da bi ona trebala biti stroža.

Sudac Gerald Bruce Lee u ponedjeljak ja kazao da se ne slaže s nekim aspektima pravorijeka žalbenog suda, ali je zaključio da bi opasnost oslobađanja Alija u bilo koje vrijeme bila prevelika, ističući njegovu 'nepremnost da se odrekne uvjerenja koja su vodila do njegovih terorističkih aktivnosti'.

Abu Ali, koji je odrastao u sjevernoj Virginiji i bio najbolji student u klasi 1999. na Islamskoj sudijskoj akademiji u okrugu Fairfax, u sudnici se žalio na zlostavljanje u zatvoru visoke sigurnosti u Coloradu, poznatom kao 'supermax.' Presudu je odbacio kao nepravednu, a sucu kazao da njega čeka 'božji sud'.

Suđenje Abu Aliju bilo je jedno u seriji velikih protuterorističkih procesa pri Saveznim okružnom sudu u Alexandriji nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Porota je proglasila krivim Abu Alija, tada 24-godišnjaka, po svih devet točaka optužnice, uključujući i urotu za ubojstvo predsjednika SAD-a.

Glavninu dokaza protiv njega pribavile su snage sigurnosti Saudijske Arabije, gdje je u zatvoru proveo 20 mjeseci. Njegovi su roditelji rekli da je u saudijskom zatvoru izlagan mučenju i da to američki dužnosnici znaju, a njegovi su branitelji isticali da je priznanje upletenosti u terorističku urotu iznuđeno.

'Ne postoji negiranje da su me mučili i prisilili da dajem samooptužujuće izjave', rekao je Abu Ali u sudnici, pozdravljajući na odlasku veliku skupinu njegovih pristaša u sudnici. Na području sjeverne Virginije, koje većim dijelom pripada metropolitanskoj regiji Washingtona, živi arapsko-američka zajednica koja, prema posljednjem popisu, broji oko 40.000 pripadnika.