PREGOVORI S SAD-OM

Sjeverna Koreja spremna razgovarati o nuklearnom programu

27.07.2009 u 10:18

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak priopćila da je otvorena za novi dijalog kako bi se ublažile napetosti oko njezina sporna nuklearna programa, a analitičari ocjenjuju da se radi o pozivu SAD-u za izravne pregovore

Pjongjang je jasno dao do znanja da se ne vraća za stol šesterostranih pregovora koji uključuju Kinu, Japan, Južnu Koreju, Rusiju i SAD, ali je dodao da 'postoji specifični i rezervirani oblik dijaloga koji bi se bavio sadašnjom situacijom'.

Sjevernokorejska vlada, naime, već godinama zagovara izravan dijalog s Washingtonom, a u petak je sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Sin Son Ho nagovijestio da je Pjongjang zainteresiran za bilateralne pregovore.

Glavna sjevernokorejska tiskovina Rodong Sinmun u nedjelju je objavila da je državni izaslanik na nedavno održanoj konferenciji ASEAN-a o sigurnosti izjavio da je nuklearno pitanje stvar koja se mora riješiti između Pjongjanga i Washingtona.

Američka državna tajnica Hillary Clinton drži da su pregovori šest strana i dalje pogodan okvir za rješavanje spomenutog problema.