KOŠARICA PREZADUŽENIMA

Partneri Angele Merkel žele smanjiti eurozonu

16.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel želi da predstojeća vlada ima jedinstven stav o EU polici, sestrinska stranka njezina CDU-a okreće kormilo u smjeru populizma. Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) traži strože odredbe prema prezaduženim državama članicama, uključujući njihovo isključenje iz eurozone, piše Spiegel

Kada su tri stranke koja planiraju formirati iduću vladu u Berlinu (CDU, CSU i SPD) izvijestile javnost o napretku u koalicijskim pregovorima, imale su zajednički cilj: demonstrirati međustranačku slogu među tradicionalnim suparnicima.

Stranački čelnici pritom nisu otkrili i činjenicu da je u raspravi o dokumentu na 12 stranica, o kojemu je pregovarala radna skupina zadužena za europska pitanja, iskrsnulo novo pitanje. Spiegel Online, koji je imao uvid u tekst zapisnika, piše da CSU, sestrinska stranka Merkeličinih demokršćana, poziva države koje opetovano krše pravila o deficitu da napuste eurozonu.

'CSU želi da se državama članicama koje neće biti u poziciji u doglednoj budućnosti ispuniti kriterije stabilnosti iz Maastriškog sporazuma omogući privremeno napuštanje eurozone', stoji u tekstu. CDU i SPD ne dijele taj stav, a kompromis nije na pomolu.

Poruka je jasna: CSU želi da bankrotirane države napuste zajedničku valutu. To nisu dobre vijesti za Angelu Merkel, kojoj nikako ne treba takav teret na leđima u pogledu politike prema EU-u.

U zapisniku se našao i zahtjev CSU-a za održavanje nacionalnih referenduma o 'europskim odlukama od osobite važnosti'. Usto, CSU traži da se neke ovlasti prebace iz Bruxellesa natrag zemljama članicama, baš kao i procedure za restrukturiranje državnih dugova. Ni to nije sve - CSU se zalaže za rezanje administracije Europske komisije.

'Jedino drugo mjesto gdje su kabineti ovoliki je Afrika, gdje prilikom sastavljanja vlada treba uzeti u obzir sva plemena', rekao je Thomas Silberhorn, pregovarač CSU-a o europskim pitanjima.

Takav razvoj događa ukazuje i na to da se šef CSU-a Horst Seehofer već uvelike priprema za izbore za Europski parlament u svibnju 2014. CSU želi pridobiti birače euroskeptičke stranke Alternativa za Njemačku (AFD), koja ima dobre izglede za osvajanje zastupničkih mandata u EP-u.

Više o toj temi možete pročitati ovdje