PARTNER SUGLASAN

Luksemburg uskoro slavi prvog gay premijera

14.11.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Mandat za sastavljanje iduće vlade Luksemburga dobio je demokrat Xavier Bettel, koji bi mogao postati prvi deklarirani gay premijer ove zemlje, javlja Crol.hr. I Belgija ima svog gay premijera Elija Di Rupa, a između 2009. i 2013. Island je uspješno vodila deklarirana lezbijka Johanna Sigurdardottir

Prije nego što krene u sastavljanje vlade, Bettel se konzultirao sa svojim partnerom Destenayjom Gauthierom.

'Moj partner je pomalo uplašen jer volimo vrijeme provoditi zajedno, a nova će funkcija od mene zahtijevati česta putovanja. Dan nakon pobjede upitao sam ga smatra li da je u redu da budem premijer i on me podržao', ispričao je Bettel, prenosi Crol.hr

U slučaju da je njegov partner rekao 'ne', novi luksemburški premijer ne bi prihvatio ovu funkciju jer mu je 'obitelj važnija od posla'. Bettel je trenutno gradonačelnik Grada Luksemburga, a predviđa se da bi trebao oformiti koaliciju sa Zelenima i Socijalistima.

U razgovoru za Buzz Feed ispričao je da se vidljivost LGBT osoba bitno poboljšala u odnosu na 1990-e kada je Bettel prvi puta ušao u politiku.

'Tada mi je jedna političarka rekla da sam ženstveniji od nje. No, društvo se promijenilo i sada su takve stvari sasvim normalne. Danas možete živjeti život kako vi to želite, a ne jedino kao političar koji ima ženu i djecu', kazao je.

Više o toj temi pročitajte ovdje