'GRANDIOZNI KIČ'

Makedonija pred kolapsom zbog skupih spomenika

13.11.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Njemački Der Spiegel piše kako makedonskoj privredi prijeti kolaps zbog skupih novo dignutih spomenika u Skoplju, prenosi Agencija Anadolija

Njemački list Der Spiegel piše da gospodarstvu Makedonije, zbog izgradnje i realizacije prestižnih projekata rekonstrukcije u Skoplju, prijeti kolaps, prenosi Anadolija. U tekstu se navodi da Skoplje ima novi spomenik Aleksandra Velikog koji je koštao 10,5 milijuna eura.

'Spomenik se izdiže 30 metara u visinu, a nalazi se u samom srcu grada. Vrlo je autentičan, poput replike Velikog kanala u Las Vegasu. Nedaleko od tog mjesta se nalaze i spomenici drugih junaka makedonske povijesti. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u Stari grad, nalazi se spomenik Kralju Filipu II, Aleksandrovom ocu. Na tom mjestu nalaze se i drugi spomenici', piše Der Spiegel.

Dodaje se kako se između njih nalaze renovirane prostorije ministarstava, kazalište i muzej, posvećen književnicima i revolucionarima iz 19. i 20. stoljeća.

'Grandiozni povijesni kič'

Prema navodima lista, makedonski arhitekti smatraju da je uređivanje grada vrijedno stotine milijuna eura, kao i da se Skoplje pretvorilo u 'grandiozni povijesni kič'.

Dok jedni tvrde da je riječ o 'neoklasicizmu', nacionalno-konzervativna vladajuća partija VMRO nazvala je taj projekt 'Skoplje 2014', a proračun je zaokružila svotom od 207 milijuna eura.

Isto tako, Der Spiegel navodi kako problem u Makedoniji predstavlja i to što spomenici ne obuhvaćaju etničku raznolikost te zemlje.

'Nije problem samo oko novca, već i povijesni, antički i slavenski motivi, koji, kako smatraju neki analitičari, ne odražavaju etničku raznolikost Makedonije. Vrlo je malo onih koji se upuštaju u analize i kritike spomenika iako sve to podsjeća na autoritarni režim', navodi njemački list.