REZ

Srbija smanjuje broj stranaka sa 600 na 10-ak

23.07.2009 u 20:36

Bionic
Reading

Preregistracija političkih stranaka, nakon koje bi u Srbiji bilo desetak puta manje političkih stranaka nego sada, službeno je počela u četvrtak i trajat će idućih šest mjeseci

Stupanjem na snagu zakona o političkim strankama, donesena u početku svibnja ove godine, po riječima srbijanskog ministra državne uprave i lokalne samouprave Milana Markovića, broj od oko šeststo stranaka smanjit će se deset puta, a nakon druge preregistracije, za osam godina, trebalo bi ih ostati desetak.

"Smatram da u našem slučaju sama brojka nije najvažnija, nego da točno utvrdimo legitimne političke čimbenike koji kao takvi sudjeluju u političkom životu, imaju određena prava, ali i jasno utvrđene obaveze", rekao je Marković u razgovoru za beogradski dnevnik "Blic" od četvrtka.

Cilj reforme političkog sustava je, po njegovim riječima, prije svega legitimirati politički proces, političke sudionike i političke institucije smanjenjem moći političkih stranaka.

Novi zakon o političkim strankama predviđa obvezu od deset tisuća ovjerovljenih potpisa za registraciju stranke što je, inače, predviđena granica za sudjelovanje na izborima, a kad je riječ o nacionalnim manjinama, potrebno je tisuću potpisa punoljetnih i poslovno sposobnih građana.

Pritom će političke organizacije, koje u roku od šest mjeseci ne podnesu prijavu za upis u registar političkih stranaka, biti iz njega izbrisane.

Stranke će u tom roku morati uskladiti statut i druge opće akte sa zakonom, a usto je predviđeno da preregistriane stranke, koje u sljedeća dva izborna ciklusa, u roku od osam godina, ne bi ušle u republički i pokrajinski parlament, moraju ponovno proći isti postupak preregistracije.

Zastupnici većine stranaka u srbijanskom parlamentu u četvrtak su poduprli postupak preregistracije političkih stranaka, pri čemu ocjene sežu od onih da se novim zakonom ništa neće promijeniti do onih da će se njime s političke scene ukloniti čimbenici koji ne sudjeluju u političkom životu.

Među zastupnicima su i oni koji smatraju da bi donja granica za registraciju stranaka trebala biti i viša od deset tisuća potpisa, a zastupnici manjih stranaka smatraju kako se novim zakonom o političkim strankama guši višestranački sustav.