OBAVJEŠTAJCI POMAGALI AMERIMA

Njemačka ipak sudjelovala u napadu na Irak

15.12.2008 u 15:52

Bionic
Reading

AmeričkI general James Marksizjavio je kako je Njemačka obavještajna služba (BND) na početku rata u Iraku američkim snagama pružala važne i za ishod invazije presudne podatke

BERLIN- Nakon te izjave pojačan politički pritisak na njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku bio zadužen za rad BND-a.

 

'Ako je izjava Jamesa Marksa po kojoj su njemački agenti američkoj vojsci slali informacije presudne za napad na Irak istinita, onda to baca sasvim novo svjetlo na ulogu Frank-Waltera Steinmeiera u skandalu oko uloge BND-a u ratu u Irak'", rekao je član parlamentarnog istražnog povjerenstva koje kontrolira rad BND-a Max Stadler (Liberalno demokratska stranka FDP).

 

On je ustvrdio da nova saznanja dovode neutralnu ulogu Njemačke u ratu u Iraku, koja je bila jedna od najvažnijih čimbenika vanjske politike socijaldemokratsko-zelene vlade tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, u pitanje.

'To bi praktički značilo da je Njemačka sudjelovala u ovom ratu', rekao je Stadler te je najavio da će se založiti za to da pred istražnim povjerenstvom svjedoče i visoki predstavnici američke vojske.

 

Predstavnik parlamentarne stranke Ljevice u istražnom povjerenstvu Norman Paech ustvrdio je da je Steinmeier ''vjerojatno znao za sve' te da mora snositi posljedice s obzirom na to da je pred istražnim povjerenstvom dao lažni iskaz.

 

Frank-Walter Steinmeier, koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku u vladi Gerharda Schroedera obnašao funkciju šefa kancelarskog ureda, a time i glavnog koordinatora rada BND-a, do sada je tvrdio da informacije agenata BND-a koji su uoči invazije na Irak u ožujku 2003. boravili u Bagdadu, nisu djelovale na vojne aktivnosti, što je nekoliko visokih dužnosnika američke vojske, među kojima i James Marks, opovrgnulo.

 

Američki general James Marks rekao je, u razgovoru za tjednik Der Spiegel, da su informacije koje su američke snage u ožujku 2003. dobivale od BND-a bile 'iznimno važne i vrijedne' te 'pouzdane i povjerljive' te da je na osnovu tih saznanja američki vojni vrh odlučio ranije od planiranog ući u Bagdad te je odustao od prvobitno planiranog zračnog desanta na bagdadsku zračnu luku.