BEZBOŽNA KONGREGACIJA

Ateističke crkve niču diljem zapadnog svijeta

11.11.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Pjevanje, pljeskanje rukama, slavljenje davanja i rada u zajednici, uobičajene stvari u zapadnjačkim crkvama, pronašle su novi dom u tzv. ateističkim megacrkvama, neobičnoj ideji koja se sve brže širi zapadnim svijetom, prenosi Klix.ba

Jedna od posljednjih zemalja koja se priključila ovom trendu su Sjedinjene Američke Države, a deseci građana okupljenih oko ideje nevjerovanja u Boga okupljaju se u zajednice. Slična situacija događa se u Australiji i Kanadi. Sve je počelo u Velikoj Britaniji u siječnju ove godine, kada je dvoje čuvenih komičara počelo tražiti način da izraze svoje osjećaje i uvjerenja, prenosi Klix.ba

Sanderson Jones i Pippa Evans prihvatili su se zadatka prikupljanja stotina tisuća dolara kako bi pomogli ateistima širom svijeta u međusobnom povezivanju, činjenju dobrih djela i druženju u atmosferi zajednice kakvu nudi crkva, ali – bez ikakvog spominjanja Boga.

Stotine građana počele su formirati ovakve zajednice u gradovima širom svijeta.

Jones i Evans posvetili su čitavu komičarsku turneju po SAD-u i Australiji, nazvanu '40 dana i 40 noći', prikupljanju 800 tisuća dolara potrebnih za osnivanje kongregacija širom svijeta.

Oni nemaju ništa protiv vjernika, naprotiv. Jones govori kako ga je, prije šest godina, dirnuo božićni koncert, ali da mu je bilo teško jer se radilo o nečemu u što nije vjerovao.

'Kada pomislite na crkvu, malo je toga lošeg. Ljudi pjevaju divne pjesme, slušaju zanimljive govore, razmišljaju o poboljšanju sebe i pomaganju drugima, a sve to rade unutar zajednice izgrađene na divnim odnosima. Što tu ima loše?' rekao je Jones.

Svoju crkvu Jones i Evans nazvali su Nedjeljni skup, a radi se o 'bezbožnom' mjestu koje nije službena religijska institucija, a koje nosi jedinstvenu religijsku atmosferu.

Evans obično ulazi uz pratnju benda koji svira klasične rock hitove, a pjesma grupe Queen 'Don’t Stop Me Now' postala je himna. Tu je i čitava služba s čitanjima, raspravama, osvrtima te aktivnostima usmjerenim na bolje upoznavanje članova. Sve to u službi je veoma ozbiljne misije pokretanja rada zajednice i uspostavljanja projekata.

Tu su i propovijedi, kao i u pravim crkvama, ali su posvećene pitanjima o svemiru ili stvarima poput kvantne teorije ili antimaterije.

'Nedjeljni skup je bezbožna kongregacija koja slavi život. Naš je moto je 'Živi bolje, pomaži često i čudi se više'. Naša je misija pomoći svima koji žele ostvariti svoj puni potencijal, a vizija - bezbožna kongregacija u svakom gradu ili selu koje želi jednu takvu', piše na stranici ateističke kongregacije.

Osnovana u siječnju ove godine u Londonu, za samo nekoliko mjeseci ostvarila je rast od tri tisuće posto. Osnivači smatraju da se radi o najbrže rastućoj crkvi na svijetu.

Ateistička crkva