AFRIKANCIMA SUD DOBAR

Arbitražom Haaga razgraničena sudanska plemena

23.07.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Europska unija u srijedu su u zajedničkoj izjavi pozdravili odluku Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu, kojom su određene granice naftom bogatog područja Abjej, na razmeđi sjevernoj i južnog Sudana, poprištu 21-godišnjeg građanskog rata, završenog 2005. godine.

Stalni arbitražni sud (PCA) u Haagu odredio je nove granice sporne sudanske središnje regije Abjej i ostavio nadzor nad naftnim poljem Heglig, vladi u Kartumu. Sud je u pravorijeku, objavljenom u srijedu, odbacio zapadne i istočne granice regije Abjej, koje je odredio međunarodni forum stručnjaka 2005., dok je sjeverne i južne granice ostavio netaknutima. I vlada predsjednika Omara al Bašira u Kartumu i poluatonomna regija Južnog Sudana, smatrali su Abjej dijelom svog teritorija.

"Obje strane su se sada složile da je to pitanje riješeno", naveo je u priopćenju posebni predstavnik UN-a u Sudanu Ašraf Kazi. Sporovi oko nadzora nad regijom Abjej, između afričkog naroda Ngok Dinka, koji se smatraju starosjediocima, i arapskih nomada iz naroda Misrija, koje podupire vlada u Kartumu, prošle su godine izbili sukobi u kojima je 89 osoba ubijeno, a 90.000 je raseljeno. Status Abjeja ostao je neriješen u mirovnom sporazumu iz 2005. godine, kojim je završen 21-godišnji građanski rat između arapskog, muslimanskog sjevera Sudana i uglavnom kršćanskog i animističkog Juga

Glavni upravitelj područja, Arop Moniak i Abdelbagi Gailani, državni ministar za humanitarne poslove u Kartumu, kazali su u srijedu novinarima u Abjeju da prihvaćaju sporazum. "To je kompromisna odluka. Mi ćemo poštovati pravorijek suda", rekao je Gailani. Douglas Johnson, član međunarodne Komisije za granice Abjeja iz 2005. godine, ocijenio je da se odlukom "praktično uklanja nafta iz sporazuma", što može ublažiti napetosti, jer se vlada u Kartumu ne mora brinuti o prihodima od nafte.

Naftnim poljem Heglig upravlja najveća kineska naftna kompanija, China National Petroleum Corp. Nafta s polja Heglig čini oko osam posto ukupne sudanske proizvodnje. SAD i EU pozdravile su odluku suda kao "važan korak" u provedbi mirovnog sporazuma iz 2005. godine. Predviđeno je da regija Abjej 2011. godine na referendumu odluči hoće li biti dio sjevernog ili južnog Sudana. Iste godine Južni Sudan treba održati referendum o tome hoće li postati neovisna država ili ostati dio Sudana.

"Sužavajući granice, pravorijek je učinio Abjej nedvojbeno područjem naroda Ngok Dinka. To gotovo sigurno znači da će Abjej glasovati da se pridruži Južnom Sudanu na referendumu", ocijenio je Johnson.