TAPŠANJE PO RAMENU

Rehn pozdravio crnogorsku kandidaturu za EU

15.12.2008 u 15:32

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak crnogorsko podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji

Istaknuo je da to označava povijesnu etapu u kojoj se Crna Gora obvezuje na prihvaćanje zajedničkih europskih vrijednosti.

 

Crnogorski premijer Milo Đukanović predao je u ponedjeljak francuskom predsjedniku i predsjedatelju Europskog vijeća Nicolasu Sarkozyu zahtjev za članstvo, a na tom sastanku bio je nazočan i povjerenik Rehn.

 

'Crna Gora je napravila veliki napredak u pripremama za europske integracije. Postoji konsenzus o pitanju europskih integracija, postoji pozitivna bilanca u provedbi Privremenog sporazuma i Crna Gora ima konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regiji', dodao je Rehn.

 

Odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju zahtjeva za članstvo donosi Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice jednoglasno. Ako zahtjev bude prihvaćen, Vijeće će zatražiti od Europske komisije da izradi Mišljenje o aplikaciju na temelju kojeg će kasnije odlučivati o dodjeli kandidatskog statusa. Izrada Mišljenja obično traje oko godinu dana, ali to razdoblje može biti i skraćeno ako postoji politička volja unutar EU-a.

 

Crna Gora je četvrta država bivše Jugoslavije koja podnosi zahtjev za članstvo, nakon Slovenije, Hrvatske i Makedonije.