OBAMA I MALIKI O TRANZICIJI

Nasilje u Iraku je na niskoj razini

23.07.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je u srijedu, nakon sastanka s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem u Bijeloj kući, da nasilje u Iraku neće poremetiti plan povlačenja američkih snaga do kraja 2011. godine

'Uspjeh ove tranzicije ključan je za sigurnost i napredak naših ljudi. Nedavno smo načinili važan korak naprijed, prebacujući kontrolu u svim iračkim gradovima na iračke snage', kazao je Obama, dodajući da američki zapovjednici 'iznimno pozitivno' izvješćuju o provedbi tranzicije.

Rekavši da će u Iraku biti još 'teških dana', s napadima na iračke i američke snage i civile, Obama je izrazio spremnost SAD da vojne odnose s Irakom postupno pretvara u civilne, koji će voditi većim stranim ulaganjima i stabilnosti.

'Nasilje je i dalje na niskoj razini, a Iračani preuzimaju odgovornost za svoju budućnost. Jako smo ohrabreni napretkom u Iraku', rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak s Malikijem. 'Budućnost ne pripada onima koji razaraju, već onima koji grade', poručio je američki predsjednik.

Premijer Maliki je rekao kako je na sastanku potvrđena duboka želja 'SAD-a i Iraka za uspostavu strateškog prijateljstva', te za izgradnju 'strateških odnosa na gospodarskom planu'. Ukazao je na napredak sigurnosti i stabilnost u Iraku, na 'povratak snage Iračana i njihove vlade pod punom suverenošću', te poručio da su u krivu oni koji su govorili da će Irak završiti u kaosu nakon povlačenja američkih snaga.

'Naše snage pokazale su da su spremne preuzeti brigu o sigurnosti, oni koji misle da iračke snage neće moći štititi mir i sigurnost, pogriješili su', rekao je Maliki. Izrazio je odlučnost za izgradnju Iraka kao pravne države, utemeljene na ustavu i federalizmu.

Irački je premijer za listopad najavio održavanje velike konferencije o stranim ulaganjima u Iraku, na koju će biti pozvane tvrtke zainteresirane za poslovanje s Irakom. Obama i Maliki su se susreli prvi puta otkako su američke snage 30. lipnja službeno predale iračkim snagama nadzor nad gradovima i naseljima, povukavši se u baze, u skladu sa Sporazumom o statusu snaga (SOFA).

Taj sporazum predviđa povlačenje svih američkih borbenih postrojbi iz Iraka do kolovoza 2010., a potpuno povlačenje do kraja 2011. Trenutačno je u Iraku oko 130.000 američkih vojnika, koji za ulazak u gradove trebaju odobrenje iračkih vlasti.

SAD vrši pritisak na Irak da riješi političke probleme kako bi se ojačala stabilnost zemlje, uključujući i zakon o podjeli prihoda od naftne industrije, s kojim vlada u Bagdadu, dominantno šiijitska, već godinama oteže.

Maliki se u srijedu prijepodne u New Yorku sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, s kojim je razgovarao o ukidanju nekih UN-ovih trgovinskih sankcija Iraku, što su na snazi još od 1991. zbog iračke okupacije Kuvajta. Nakon sastanka je izjavio kako u UN-u postoji 'razumijevanje da je Irak ostvario napredak' te da više ne predstavlja prijetnju regiji.