SRBIJANSKI URED ZA DIJASPORU:

'Izmjene vukovarskog Statuta pojačavaju nesigurnost Srba'

05.11.2013 u 21:09

Bionic
Reading

Ravnateljica Ureda za dijasporu i Srbe u regiji vlade Srbije Slavka Drašković ocijenila je da ukidanje prava na jezik i pismo srpskoj zajednici u Vukovaru nije rješenje za narasle tenzije, već da taj čin ne šalje dobru poruku i pojačava nesigurnost Srba, priopćeno je u utorak u Beogradu

Vukovarsko Gradsko vijeće je na sjednici u ponedjeljak prihvatilo izmjenu i dopunu Statuta grada. Statut se dopunjava člankom kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično te da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Komentirajuću odluku Gradskog vijeća Drašković je, kako se navodi u priopćenju, izrazila nadu da će Hrvatska, kao članica EU poštovati zakone, ali je istodobno iskazala i zabrinutost za 'dalji suživot srpske manjine u Vukovaru'.

'I zakon i ustav Hrvatske nedvojbeno govore o uporabi dvojezičnosti, a odluku vijeća (u Vukovaru) tek trebaju potvrditi gradonačelnik i Vlada Hrvatske, te zbog toga očekujem da odluka vijeća neće biti pravomoćna', navedeno je u priopćenju ravnateljice ureda vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regiji.

Ona podsjeća i da je tijekom nedavnog posjeta Vukovaru apelirala da gradonačelnik Željko Sabo ne prihvati takav prijedlog ukoliko ga vijeće usvoji. U priopćenju se navodi da je apel upućen i vladi Hrvatske.

'Ako se sa odlukom suglase (u vladi), znači da podržavaju diskriminaciju', istaknula je u priopćenju Drašković.