VESNA PUSIĆ NA ILGA-EUROPE

'Svatko od nas je manjina po nekoj osnovi'

24.10.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Sheraton jutros je otvorena 17. godišnja konferencija ILGA-Europe, krovne organizacije europskih LGBTI udruga, a oko 280 delegata iz 40 zemalja Europe u govoru je pozdravila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Konferencija traje do 26. listopada

U 9.30 dvorana hotela Sheraton bila je ispunjena delegatima koji sudjeluju na konferenciji ILGA-Europe, a novinarima je napomenuto kako ne bi trebali fotografirati ili snimati 'sigurnu zonu' u dvorani, zbog toga što bi neki od sudionika ove LGBT konferencije mogli nastradati ukoliko se dozna za njihovu seksualnu orijentaciju. Riječ je o znakovitom detalju, koji govori jednako kao i činjenica da je konferencija otvorena pozdravnim govorom Vesne Pusić, hrvatske ministrice vanjskih poslova.

Pusić je rekla da je Hrvatska 'daleko od savršenog' kada je riječ o položaju LGBT osoba u društvu, ali da se 'trudimo boriti protiv diskriminacije', pri čemu je 'javno zauzimanje stava vrlo važno'. 'Ukazivanje na nedostatke pokazuje da imamo ambicije biti bolji. Najvažnija su ljudska prava onih čija je diskriminacija najviše i najlakše prihvaćena', istaknula je Pusić i dodala kako 'u hrvatskom društvu ima diskriminacija LGBT osoba, ali i borbe protiv diskriminacije', podsjetivši da 'diskriminacija ne smije biti način funkcioniranja jednog društva', jer je i 'svatko od nas manjina na neki način'.

Ministrica Pusić je ocijenila da se u Hrvatskoj trenutno vodi 'teška bitka' za ravnopravnost LGBT osoba, u kojoj je važno 'voditi osobnim primjerom'. Podsjetila je i da je na prvom Split Prideu bilo 'velikog nasilja i nedovoljno policije', ali da se stanje već dvije godine kasnije znatno popravilo, zahvaljujući i tome što je policija počela raditi svoj posao. 'Promijeniti što ljudi misle traje duže, ali sada se zato mijenja percepcija onoga što je u redu i prihvatljivo, a nasilje više nije. LGBT prava su mjera zrelosti društva ali i političkih elita', zaključila je svoje izlaganje Pusić i dobila glasan pljesak.

Nakon toga su konferenciju službeno otvorili supredsjedatelji ILGA-Europe, Martin Christensen i Gabi Calleja, istaknuvši da je prošla godina u Europi po pitanju LGBT prava bila dinamična i raznolika, od bračne ravnopravnosti u Francuskoj do antihomoseksualnih zakona u Rusiji'. Povećana je vidljivost trans- i interseksualnih ljudi, ali je potrebno istražiti i razloge nesrazmjera između zakonodavnog napretka i društvene situacije, koja je još uvijek za mnoge LGBT osobe vrlo neprijateljska.

Pljeskom su nagrađeni i organizatori konferencije, udruge Kontra, Iskorak i Rišpet, kao i volonteri, nakon čega je započela prva panel diskusija u kojoj su sudjelovali Uzra Zeya iz američkog State Departmenta te posebni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis i Aurel Ciobanu-Dordea iz Europske komisije. Lambrinidis se istaknuo jasnim izjavama, rekavši da je 'svako ljudsko pravo u suštini izraz borbe protiv neke prijašnje diskriminacije' te zaključivši da je glasnoća protivnika LGBT ravnopravnosti koja se može čuti u Europi 'njihov labuđi pjev'. Dodao je i kako se treba boriti za emocije ljudi, i da ne treba upasti u zamku prihvaćanja teze kako je LGBT ravnopravnost zapadnjački izum. 'Treba podsjetiti na primjerice antikolonijalnu borbu protiv Zapada, u kojoj se posve opravdano pozivalo na opća ljudska prava, kao što je i borba za prava LGBT osoba utemeljena na istim principima', zaključio je grčki diplomat.

U nastavku konferencije ILGA-Europe okupljenima se video-porukom obratio predsjednik Ivo Josipović, poručivši sljedeće: 'LGBT osobe imaju potpuno pravo na jednakost, a tako kaže i hrvatski Ustav. Vi imate pravo na zajednički život i punopravno građanstvo u svim zemljama članicama Europske unije.' Josipović je čestitao aktivistima na 'ustrajnosti i hrabrosti u postizanju jednakosti i ravnopravnosti svih građana i građanki Hrvatske'.

ILGA-Europe se nastavlja brojnim radionicama, a u sljedeća dva dana slijedi još nekoliko panela s brojnim gostima iz inozemstva.