65. GODIŠNJICA OPERACIJE VALKIRA

Njemačka vojska odala počast urotnicima protiv Hitlera

21.07.2009 u 08:05

Bionic
Reading

Njemačka vojska odala je u ponedjeljak vojnicima koji su se suprotstavili Adolfu Hitleru počast na 65. godišnjicu neuspjela puča protiv nacističkog diktatora.

Kancelarka Angela Merkel rekla je mladim novacima koji su položili prisegu na livadi pred zgradom njemačkoga parlamenta, da su ti urotnici dali dobar primjer.

"Nažalost, nije bilo mnogo protivnika, ali i ono malo koliko ih je bilo sačuvalo je čast i dostojanstvo ove zemlje", rekla je Merkel.

Političari i vojnici položili su vijence na Bendler Block, uredsku zgradu ministarstva obrane u kojoj je 20. srpnja 1944. pogubljen pukovnik Claus Schenk Graf von Stauffenberg zajedno s ostalim urotnicima.

Toga je dana Stauffenberg bio postavio bombu u torbi u Hitlerovo sjedište na istočnoj fronti u Vučjoj jazbini, lokaciji koja je danas u Poljskoj.

Eksploziju je ublažio teški hrastov stol ispod kojega je bomba postaavljena pa je Hitler samo lakše ranjen. Stauffenberg je aktivirao operaciju Valkira, pokušaj da sve svrgne nacistička diktatura.

Urotnicima je suđeno i pogubljeni su čim je njihov plan izbio na vidjelo, a 20. srpnja otada je simbol vojnoga otpora nacizmu.