IZVJESTITELJICA MACOVEI:

'U Hrvatskoj sve više političkih imenovanja'

22.10.2013 u 18:37

Bionic
Reading

Pretpristupni fondovi EU na područjima pravosudnih sustava i borbe protiv korupcije u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim zemljama kandidatkinjama nedovoljne su i mnogim zemljama nedostaje političke volje da ubrzaju reforme, kaže se u nacrtu izvješća Europskog parlamenta usvojenom u utorak

Izvješće obuhvaća Albaniju, BIH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Srbiju u periodu od 2001. do 2013. godine.

Izvjestiteljica Monica Luisa Macovei (EPP, Rumunjska), ističe kako nije jasno koja institucija u Hrvatskoj igra vodeću ulogu u nadzoru svih reformi u borbi protiv korupcije, da su članovi Odbora za sukob interesa imenovani tek početkom veljače 2013, dovodeći tako u pitanje njegovo djelovanje i rezultate, kao i da politički motivirana imenovanja u ministarstvima i upravnim odborima poduzeća i dalje traju te da su zapravo u porastu.

'Između 2007. i 2012. godine, oko 274 milijuna eura uloženo je u reformu pravosuđa i oko 51 milijuna eura u borbu protiv korupcije. Projekti sudske reforme i borbe protiv korupcije predstavljaju samo 3,13 posto i 0,52 poto pretpristupne pomoći EU. To nije dovoljno i ja očekujem da će se to promijeniti u sklopu IPA II. Gdje pravda ne funkcionira, ništa ne funkcionira. Povjerenje ljudi i investitora ovisi o tim reformama', komentirala je Macovei, izvijestio je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.