ČLANICA PUSSY RIOTA

'Bojim se za život, u zatvoru su krvnici'

19.10.2013 u 18:48

Bionic
Reading

Nadežda Tolokonjikova, jedna od dviju mladih žena iz ruske protestne skupine Pussy Riot koje izdržavaju zatvorsku kaznu, rekla je da se boji 'za svoj život' u pismu objavljenom u subotu u kojemu upozorava na 'krvnike' u ruskom zatvorskom sustavu

'Priznajem, bojim se za život jer ne znam što (...) će napraviti samnom krvnici zatvorske službe u Mordoviji', ruskom području gdje je zatvorena, piše Nadežda Tolokonjikova u pismu koje je predala odvjetnici i koje je objavilo više oporbenih mrežnih stranica.

Nadežda Tolokonjikova je napisala pismo u petak u radnom logoru br. 14 u Mordoviji, gdje je nastavila štrajk glađu pošto je, kako tvrdi, onamo vraćena na silu nakon dvotjedne hospitalizacije.

Mlada žena je u rujnu štrajkala glađu, upozoravajući da je primila prijetnje smrću, i na zatvorske uvjete slične 'ropstvu' nakon čega je primljena u bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja.Tražila je premještaj u drugi logor.

Ruska zatvorska uprava objavila je u petak da će biti premještena u drugi logor i da će njezina obitelj o tome biti obaviještena u roku 10 dana. Nadežda Tolokonjikova u tom rukom pisanom pismu na pet stranica ne spominje tu informaciju za koju očito još nije znala.

Tolokonjikova (23) s još jednom članicom skupine, također majkom malenog djeteta, služi dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što su početkom 2012. izvele 'punk molitvu' protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.