SNOWDENOV NOVINAR

Glenn Greenwald odlazi iz Guardiana

16.10.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Reporter Glenn Greenwald koji je uz pomoć podataka koje mu je dostavio Edward Snowden razotkrio sustav špijuniranja građana preko interneta koje je provodi američka tajna služba NSA, odlazi iz Guardiana. Američki novinar koji živi u Brazilu je objavio da je dobio ponudu za posao iz snova koja se ne odbija.

Greenwald bi trebao uređivati novi informativni web site, koji će imati redakcije u New Yorku, Washingtonu i San Franciscu. Otkrio je i da projekt ima 'značajnu novčanu podršku jednog investitora'.
Prema pisanju Reutersa, iza projekta stoji osnivač eBaya Pierre Omidyar.

'Ovo je važan, novi poduhvat. U pitanju je jedinstvena prilika iz snova u novinarskoj karijeri, koja se ne može odbiti. Odbijanje ponude bi jednostavno bilo nemoguće za bilo kojega moga kolegu, a kamoli za mene', rekao je Greenwald. Detalji o novom projektu bit će objavljeni idućih dana.

Bivši odvjetnik, zatim i kolumnista poznatog site-a 'Salon', surađivao je s 'Guardianom' više od godinu dana, a postao je svjetski poznat kada je počeo objavljivati članke koji se bave programima praćenja i špijuniranja američke obavještajne agencije NSA.

Zbog toga je, kao i uredništvo lista, trpio žestoke pritiske, a njegov partner David Miranda, sa kojim je u građanskom braku, bio je više sati ispitivan na londonskom aerodromu zbog 'sumnji da ima veze sa terorizmom'. 'Moja suradnja sa Gurdianom je bila plodna i ispunjavala me je. Cijenim urednike i novinare s kojima sam radio i izuzetno sam ponosan na sve što smo postigli', naveo je Greenwald. Glasnogovornik 'Gurdiana' je rekao da je redakciji žao što gubi novinara kakav je Greenwald.