OBILNA KIŠA

Oluja poharala Njemačku, Austriju, Slovačku i Mađarsku

18.07.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Kiše i jaki vjetrovi koji su u Mađarsku stigli sa zapada tijekom jutra, tijekom dana su se proširili na čitavu zemlju, a jake kiše padale su i u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji, javljaju agencije

Oluja je u Mađarskoj pogodila jezero Balaton, ali kupači, ribiči i surferi na vrijeme su upozoreni da izađu iz vode. Oko podneva, devet se vlakova moralo zaustaviti jer je vjetar potrgao električne vodove, a vlak Maestral express iz Hrvatske morao je ići drugim pravcem. Budimpeštanska zračna luka Ferihegy također je bila zatvorena na pola sata.

U Slovačkoj je na glazbenom festivalu na otvorenom 'Pohoda' jedna osoba poginula kada se srušio šator zbog olujnog vjetra. Dnevni list Sme objavio je da je ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak potvrdio da je jedna osoba poginula a 25 je ranjeno, od kojih 10 teže. Više od 30.000 osoba sudjelovalo je na tom godišnjem događanju blizu grada Trencina.

U Njemačkoj su dvije osobe nestale u klizanju tla kada su se njihove kuće urušile u jezero. Iako uzroci propadanja kuća, u mjestu u blizini Magdeburga, nisu odmah bili poznati, ne isključuju se obilne kiše koje su pogodile regiju.

Ranije je objavljeno da je u austrijskom Grazu također proglašeno izvanredno stanje zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.