VRAG JE U DETALJIMA

Dogovoren okvirni plan za rješenje američke krize

15.10.2013 u 22:10

Bionic
Reading

Američki senatori trebali bi u utorak predstaviti plan rješavanja proračunske krize i krize nastale oko ograničavanja limita zaduživanja, no većina zastupnika još uvijek nije dala zeleno svjetlo te je ishod neizvjesan

Petnaesti dan paralize državne uprave, zbog koje se skoro milijun javnih službenika našlo na prisilnom neplaćenom dopustu, šefovi demokrata i republikanaca u Senatu su, kako sada izgleda, blizu dogovoru oko plafona zaduživanja koji bi od četvrtka mogao predstavljati veliku prijetnju prvoj ekonomiji svijeta. Nada u sve izgledniji dogovor demokrata i republikanaca djelovala je poticajno na svjetske burze, od Tokija do Frankfurta.

Vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid i vođa republikanske manjine Mitch McConnell zvučali su u ponedjeljak vrlo optimistično, najavljujući brzo rješenje izlaska iz 'dviju slijepih ulica'.

'Okvir sporazuma je dogovoren, moraju se još samo precizirati neki detalji', kazao je republikanski senator Bob Corker. Optimizam dijeli i Bijela kuća, no izvor koji je želio ostati anoniman upozorava na nastavak otpora republikanaca, posebice u Predstavničkom domu gdje čine većinu. Oni bi uskoro trebali glasovati o prijedlogu o plafonu zaduživanja do 7. veljače i radu javne uprave do 15. siječnja.

Mjere koje je razradio Predstavnički dom preinačuju tekst o kojemu se trenutačno pregovara u Senatu, a izmjene se najviše odnose na Obaminu reformu zdravstvenog sustava. Kako doznaje AFP, porez na medicinske aparate bi se odgodio na dvije godine, a zastupnici u Kongresu biti će lišeni saveznih potpora koje njima i minmistrima omogućuju smanjenje cijene zdravstvenog osiguranja.