NADBISKUP U FREIBURGU

Revolucija u Crkvi: Sakramenti za razvedene

09.10.2013 u 11:47

Bionic
Reading

U njemačkim medijima se ovih dana puno piše o Katoličkoj crkvi. Jedna tema su 'ustupci' ponovno vjenčanima, a druga rastrošni biskup protiv kojeg su se pobunili vjernici. Kod obje teme se očekuje reakcija iz Vatikana, piše Deutsche Welle

Nadbiskupija Freiburg želi omogućiti pričešćivanje osobama koje su se razvele i ponovo stupile u bračnu zajednicu. To stoji u 'Preporuci za dušobrižništvo'. Jedan od autora, kanonik Andreas Möhrle, kaže da i ponovo vjenčani i razvedeni vjernici 'potpuno pripadaju Crkvi'. Trenutačno je na snazi još uvijek odredba Crkvenog prava koja osobama koje su sklopile novi, civilni brak zabranjuje primanje svetih sakramenata, piše DW

Freiburg nije bilo koja nadbiskupija. Ona je druga po veličini u Njemačkoj i na njezinom čelu se nalazi nadbiskup Robert Zollitsch. Ovaj 75-godišnjak je prije nekoliko tjedana umirovljen, ali je od pape Franje dobio nalog da i dalje vodi nadbiskupiju kao 'postolski administrator'. Osim toga, on privremeno ostaje i na dužnosti predsjednika Njemačke biskupske konferencije, pa time i dalje ostaje jedna od najvažnijih crkvenih ličnosti u zemlji. No, on ne smije donositi odluke kojima se bitno mijenja dosadašnja crkvena politika. Naravno, ispod objavljenih 'Preporuka' nije potpisano nadbiskupovo ime. Autori su dva vodeća duhovnika iz biskupske uprave.

Ratzinger je oštro odgovorio

Spor oko primanja sakramenata za ponovo vjenčane katolike vodi se već 20 godina. Freiburg u njemu igra posebnu ulogu. Već 1993. su tadašnji biskupi iz Freiburga, Mainza i Rottenburg-Stuttgarta u zajedničkom pismu pozvali na omogućavanje primanja sakramenata i tim vjernicima. Godinu dana kasnije stigao je odgovor iz Rima, od tadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere, kardinala Josepha Ratzingera. 'Ako su razvedene osobe ponovo sklopile brak, nalaze se u situaciji koja je objektivno oprečna Božjem zakonu. Zato, tako dugo dok ta situacija traje, ne smiju se pričestiti', objasnio je Ratzinger (kasniji papa Benedikt XVI.) u svom pismu upućenom svim biskupima.

U Njemačkoj su mnogi taj odgovor doživjeli kao pljusku trojici najvažnijih domaćih biskupa. Pa ipak, dva od tri biskupa koji su se tada usudili izreći takve progresivne ideje, kasnije su postali kardinali. Današnji biskup iz Mainza, kardinal Karl Lehmann (77) i umirovljeni kardinal Walter Kasper (80) ubrajaju se među najvažnije teologe.

Prema zadnjim statistikama, u Njemačkoj razvodom završi svaki treći brak. Prema Crkvenom pravu brak je sakrament, sklopljen pred Bogom i zato je razvod nemoguć. To je teorija, no u praksi razvodom završavaju i brakovi angažiranih katoličkih vjernika. Kada je u rujnu 2011. papa Benedikt posjetio Berlin, tadašnji njemački predsjednik Christian Wulff, razvedeni katolik koji je bio ponovo oženjen, dočekao ga je riječima: 'Crkva nije paralelno društvo. Ona živi usred ovog društva, ovoga svijeta i ovoga vremena. Zato se i ona sama uvijek iznova nalazi pred novim pitanjima: Koliko se milosrdno odnosi prema prijelomnim trenucima u životnim pričama ljudi?'

Prijedlog iz Freiburga otvorio je vrata za reformu i novi smjer u crkvenoj politici. Njega su već podržale pojedine njemačke biskupije. Oni koji ne dijele to mišljenje za sada šute. Na prvoj Biskupskoj sinodi nakon dolaska pape Franje na dužnost poglavara Katoličke crkve, koja se održava 2014. godine, bit će riječi i o pastoralu braka i obitelji. Za očekivati je da će se razgovarati i o davanju svetih sakramenata ponovno vjenčanima.

Skandal zbog rasipnosti

No Katolička crkva u Njemačkoj proteklih se tjedana još više bavila jednom drugom, takoreći svjetovnom temom. Biskup iz Limburga Franz-Peter Tebartz-van Elst već je mjesecima na meti kritika zbog navodne rasipnosti i autoritarne vladavine. Ovih dana je izašlo na vidjelo da su renoviranje i nadogradnja njegove rezidencije koštali najmanje 31 milijun eura. Na početku gradnje 2010. godine predviđani su troškovi od 5,5 milijuna eura.

Proteklih tjedana su se spominjale svote od 10 do 20 milijuna eura, i već taj je iznos na tisuće vjernika iz njegove biskupije potaknuo na objavljivanje otvorenog pisma u kojem se kritizira biskup. Početkom rujna reagirao je i Vatikan. Kao Papin izaslanik u Limburg je stigao kardinal Giovanni Lajolo koji je svoj posjet označio kao 'bratski'. Kardinal Lajolo je nakon boravka u Limburgu izrazio 'oprezni optimizam' i rekao da je Tabartz-van Elst poduzeo važne korake za prevladavanje napetosti koja vlada između njega i dijela vjernika.

I dok mu njegovi kolege biskupi i dalje, barem javno, daju podršku, u javnosti, a i među teolozima sve su glasniji oni koji zahtijevaju odlazak biskupa Tebartz-van Elsta. A ako to on sam ne učini, poznati teolog Thomas Schüller zahtijeva da rastrošnog biskupa otpusti Papa.