PALESTINSKI UZOR

EU stavlja Bošnjake iz BiH u geto

17.07.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Odluka Europske unije da zadrži vizni režim za građane Bosne i Hercegovine zapravo je kazna za Bošnjake koji u njoj žive a može se tumačiti i kao dokaz otvorene antimuslimanske politike kakva vlada u Europi, komentari su koje u petak prenose sarajevski mediji reagirajući na odluku da se vize za putovanje u EU od 1. siječnja 2010. godine ukinu za nositelje putovnica Srbije, Crne Gore i Makedonije.

"Nismo zaslužili geto - želimo slobodu", stoji na naslovnici Dnevnog avaza. Najtiražniji dnevni list u BiH pozvao je u petak sve svoje čitatelje na potpisivanje peticije "protiv zatvaranja granica za BiH i Bošnjake". Peticija bi po okončanom prikupljanju potpisa trebala biti uručena odgovarajućim tijelima EU.

U posebnom komentaru posvećenom odluci EU da zadrži vizni režim za vlasnike putovnica BiH, akademik Muhamed Filipović piše kako su ovime kažnjeni isključivo Bošnjaci jer bosanski Hrvati već odavno slobodno putuju Europom s hrvatskim putovnicama a sada se ista mogućnost otvara i bosanskim Srbima kojima Srbija također nudi dvojno državljanstvo a time i nove biometrijske putovnice.

"Sve jasno ukazuje da je logika rješavanja bosanskog pitanja modelirana prema palestinskom uzoru, pogotovo što je i retorika i ideologija koja stoji iza toga jednaka tj. antiislamska. Mi smo krivi što smo živi i što se ne raseljavamo do kraja kako bismo zapadnoj gospodi olakšali posao da očiste ovaj dio Europe od muslimanske opasnosti", ogorčeno zaključuje Filipović.

Mediji prenose i brojne komentare nekada utjecajnih dužnosnika međunarodne zajednice u BiH poput Paddyja Ashdowna Miroslava Lajčaka i Wolfganga Petritscha

Svi oni upozoravaju kako je odluka EU, unatoč objašnjenjima kako je riječ o tehničkim pitanjima, nepravedna u odnosu na BiH te da samo dodatno slabi unutarnju koheziju te zemlje.

Žaljenje zbog takve odluke iznio je i aktualni Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko koji je pitanje viznog režima stoga iznenada postavio kao prvu točku dnevnog reda na sastanku s liderima najjačih političkih stranaka u BiH održanom u četvrtak.

"Ukoliko se vlasti BiH posvete rješavanju ovih pitanja, moguće je da BiH sustigne svoje susjede već sredinom naredne godine", izjavio je uoči tog sastanka Inzko.

Podsjetio je kako je od 174 uvjeta za ukidanje viza ispunjeno njih 150 pa stoga valja učiniti sve da se usvoje preostale odluke i zakoni u Parlamentu BiH.

Unatoč očekivanjima kako će odluka o ukidanju viza za Srbiju i Crnu Goru prouzročiti navalu na diplomatsko-konzularna predstavništva tih zemalja u BiH, to se još uvijek nije dogodilo a čak je i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik kazao kako je i za bosanske Srbe najvažnije što prije dobiti bezvizni režim.

"Više Bošnjaka ima hrvatske putovnice i više koristi slobodu kretanja nego što ima Srba (iz BiH) s putovnicom Srbije", bio je Dodikov komentar.

U srbijanskom konzulatu u Banjoj Luci ipak se spremaju za pojačani broj zahtjeva za dvojnim državljanstvom s obzirom da srbijanski zakon koji regulira to pitanje dopušta takvu mogućnost svim Srbima iz BiH.

Oko tisuću građana BiH već je 2008. godine podnijelo zahtjev za srbijansko državljanstvo a među prvima je to učinio upravo Dodik. Postupak odobravanja traje do godinu dana uz plaćanje pristojbi od oko 200 eura.

Srbijanski konzul u Banjoj Luci Dragiša Pantelić kazao je "Nezavisnim novinama" kako postoji mogućnost da se ubrza postupak odobravanja državljanstva no konačna odluka o tome uslijedit će u rujnu.