SMRT RUSKE AKTIVISTICE

SAD osudile ubojstvo Natalije Estemirove

16.07.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države osudile su u četvrtak kao 'sramotan zločin' ubojstvo istaknute ruske aktivistice za ljudska prava Natalije Estemirove, koja je istraživala nasilje koje provode proruske vlasti u Čečeniji, te pozvale Rusiju da odgovorne izvede pred sud i usprotivi se bezakonju

Bijela kuća je, u priopćenju glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Mikea Hammera, pozvala Rusiju da 'privede pravdi odgovorne za taj sramotan zločin, te pokaže da neće dopustiti bezakonje i nekažnjivost'.

'SAD duboko žali zbog izvješća o otmici i ubojstvu ugledne aktivistice za ljudska prava Natalije Estemirove. Pozivamo rusku vladu da odgovorne privede pravdi', priopćio je State Department.

Estemirova, članica nevladine udruge Centar za ljudska prava Memorial u Sjevernom Kavkazu, predano je rasvjetljivala kršenje ljudskih prava, poglavito u Čečeniji. Primila je brojne međunarodne nagrade za svoj rad, uključivo i Nagradu 'Anna Politkovska' 2007., te nagradu Europskog parlamenta 2005., ističe State Depertment.

Estemirova (50), bivša učiteljica koja je razbjesnila čečenske vlasti izvješćima o mučenju, otmicama i izvansudskim pogubljenjima, u srijedu je oteta u Groznom ispred svog stana, a osam sati poslije pronađena je ustrijeljena u šumi u susjednoj Ingušetiji. Dok su je četvorica muškaraca gurala u automobil, zapomagala je i vikala da je otimaju, kazali su svjedoci.

U zadnje vrijeme dokumentirala je kampanju spaljivanja kuća kojom snage sigurnosti čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova kažnjavaju obitelji čiji su rođaci pod sumnjom da su pobunjenici, izvijestio je američki javni radio NPR.

Njezini kolege su kazali da je Estemirova zanemarila prijetnje smrću koje je primala od lokalnih čelnika, uključivo i od Kadirova, bivšega ratnog vođe proruske milicije optuživana za otmice i pogubljenja, piše u četvrtak The Washington Post.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev osudio je ubojstvo, izrazio sućut i naredio najvišim istražnim tijelima u zemlji da učine sve kako bi riješile zločin. Time je Kremlj brže reagirao nego u prijašnjim ubojstvima vladinih kritičara, ocjenjuje Post.

Rachel Denber, zamjenica direktora nevladine udruge Human Rights Watch, izjavila je da Kremlj mora učiniti više. Oleg Orlov, predsjednik udruge Memorial, za koju je radila Estemirova, optužio je Kadirova da je upleten u ubojstvo. 'Ramzan je već prijetio Nataliji i vrijeđao je, smatrajući je osobnim neprijateljem', rekao je Orlov, dodavši kako je cilj ubojstva 'spriječiti dotok informacija iz Čečenije'.

Estemirova je posljednja od nekoliko Kadirovljevih neprijatelja koja je nađena mrtva, a ubijena je samo nekoliko sati nakon konferencije za tisak u Moskvi. Tada su istaknute ruske skupine za ljudska prava predstavile izvješće na 600 stranica, koje je prvi sveobuhvatan pokušaj da se prikupe i analiziraju zločini svih strana u dva rata između čečenskih separatista i ruskih snaga.

U izvješću se kaže da premijer Vladimir Putin i drugi najviši ruski dužnosnici trebaju biti izvedeni pred međunarodni sud zbog zločina počinjenih tijekom dvaju ratova koji su razorili Čečeniju u proteklih 15 godina.