PREDSJEDNIK HAŠKOG SUDA

Robinson pohvalio rad srbijanskih sudova

16.07.2009 u 20:47

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Patrick Robinson izjavio je u četvrtak u Beogradu kako je primjetno da Srbija želi poboljšati odnose s Haaškim tribunalom te je pohvalio rad srbijanskih sudova i spremnost njihovih sudaca da se bave i iznimno teškim predmetima

Nakon sastanka s vršiteljicom dužnosti predsjednice Vrhovnog Suda Srbije Natom Mesarević, Robinson je istaknuo značenje vladavine zakona kao bitne sastavnice vladavine demokracije. Naglasivši kako ni Srbija niti bilo koja druga zemlja ne trebaju doživljavati Tribunal kao neko strano tijelo, Robinson je ukazao na neophodnost da se Haaški sud doživljava kao ravnopravnog partnera.

Predsjednik Haškog suda je rekao da je činjenica da su većina optuženih i osuđenih pred Tribunalom srpske nacionalnosti, ali je istaknuo da 'Tribunal o svim predmetima odlučuje na osnovu predočenih dokaza'.

Dodao je kako se suradnja Srbije s Haaškim sudom mora temeljiti na međusobnom poštivanju i da se odnosi moraju poboljšavati, naglasivši kako je izazov Tribunala pridonijeti ostvarenju pravde za žrtve, miru i pomirenju u državama regije. Temeljna ostavština Haaškog tribunala je, kako je rekao, nastavak njegova rada kroz nacionalna pravosuđa.

Sutkinja Mesarević istaknula je da je na sastanku s predsjednikom Haaškog suda bilo riječi o mogućnosti da haaški osuđenici izdržavaju kazne u svojim državama, kao i o budućim reformama srbijanskog pravosuđa, te radu na predmetima vezanim za ratne zločine i budućoj suradnji.

Robinson se sastao i s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem, koji ga je informirao o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi preostala dvojica haaških optuženika (Ratko Mladić i Goran Hadžić) bili uhićeni i izručeni Haagu.

U priopćenju tog Vijeća navodi se kako je predsjednik Haaškog suda ocijenio opredijeljenost srbijanskih vlasti za ostvarenje pune suradnje s Tribunalom iznimno važnom za procese suočavanja s prošlošću, vladavine prava i pomirenja u regiji. Govoreći o inicijativi Srbije da osobe pravomoćno osuđene pred Haaškim sudom kazne izdržavaju u zemlji čiji su državljani, Robinson je istaknuo da je takve zahtjeve Tribunal primio i od Slovenije i Hrvatske te dodao kako se može očekivati da će Vijeće Sigurnosti UN u dogledno vrijeme donijeti konačnu odluku po tom pitanju.

U okviru boravka u Beogradu Robinson bi se, po najavama, trebao sastati i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Snežanom Malović, predsjednikom Okružnog suda u Beogradu Sinišom Važićem, kao i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.