ZBOG TALIJANSKE MANJINE

Talijanski senat za što brži pristup Hrvatske EU

16.07.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Talijanski je Senat ovoga tjedna na zajednički prijedlog skupine zastupnika stranaka vladajuće većine i oporbe uputio zahtjev vladi da štiti interese optanata i talijanske manjine u Hrvatskoj i založi za brzo pristupanje Hrvatske Uniji čim Hrvatska ispuni postavljene uvjete

Senat je od talijanske vlade jednoglasno zatražio da u odnosima s Hrvatskom 'štiti prava Talijana koji su napustili teritorije dodijeljene Jugoslaviji; nastavi, u okviru suradnje vlade i esula, tražiti sve mogućnosti povrata njihovih izvlaštenih dobara; radi na punom poštivanju talijansko-hrvatskih sporazuma o zaštiti talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj u okviru odredbi Unije o zaštiti manjina i u duhu integracija područja čiju su fizionomiju uništili nacionalizmi i totalitarizmi 20. stoljeća; založi se kako bi Republika Hrvatska, po ispunjenju uvjeta koje postavljaju nadležna tijela Unije, posebice glede zaštita manjina a posebice talijanske manjine, mogla brzo punopravno ući u Europsku uniju'.

Podtajnik talijanske vlade Carlo Giovanardi Senatu je potvrdio potporu talijanske vlade integraciji Hrvatske u Europsku uniju dodavši kako je pri tome potrebno riješiti još niz pitanja koja se odnose na poštivanje prava talijanske manjine u Istri i Dalmaciji, prenosi internet stranica Inform namijenjena Talijanima u inozemstvu. Ta pitanja, između ostalog, prati i Europska unija i glede njih se ne pojavljuju elementi koji bi izazivali zabrinutost, ocijenio je Giovanardi.

List slovenske manjine Primorski dnevnik iz Trsta izvješćuje da se talijanski senat jednoglasno izjasnio za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i pozvao Zagreb da zaštiti prava optanata i talijanske manjine, prenosi agencija STA. List navodi i da je slovenska senatorica Demokratske stranke Tamara Blain u raspravi izrazila nadu da će Zagreb i Ljubljana što prije prevladati sporove oko granice. Blain je istaknuvši potporu njene stranke hrvatskom priključivanju Uniji ustvrdila da bi ulazak Hrvatske u EU imao 'blagotvorne učinke i za naš širi prostor'.

Krovna organizacija talijanskih esula ANVGD, prenosi agencija APCOM, u svom je priopćenju izrazila zadovoljstvo jednoglasnim prihvaćenim zahtjevom Senata vladi da u pristupnim pregovorima Hrvatske i Unije zaštiti prava esula ali ističe da njihovo zadovoljstvo ostaje vezano uz 'konkretno rješavanje još neriješenih pitanja poput obeštećenja za napuštenu imovinu, matičnih knjiga, mirovina, otkupa nekretnina uz olakšice, očuvanja spomeničkih dobara'.