AKCIJA U BEOGRADU

'Bahato parkiram' za bahate vozače

16.07.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Odnedavno nesavjesni vozači u Beogradu koji se parkiraju na za to nepredviđenim mjestima mogu na svojim automobilima zateći naljepnicu 'Bahato parkiram'

Akciju lijepljenja naljepnica pokrenulo je udruženje građana KRIO, kako bi neodgovornim vozačima skrenuli pažnju da to što ih Parking servis nije kaznio ne znači da njihovo ponašanje ne smeta drugim građanima. Iako je akcija, kako aktivisti kažu, gerilskog tipa, dobili su podršku i od institucija poput gradskog Sekretarijata za promet i Parking servisa, javlja portal B92.

Za razliku od drugih automobila koji su parkirani na parkiralištima, jedan Ford Mondeo ostavljen je na ulici. Zbog toga je dobio naljepnicu 'Bahato parkiram'. Kada se vratio, vlasnik automobila sjeo je u automobil i otišao, ali je prije odlaska istaknuo da ga osim prometne policije nitko nema pravo opominjati zbog nepropisnog parkiranja. Nije spominjao to da se ni on nema pravo nepropisno parkirati, pa to ipak radi.

Inicijator ideje i predstavnik udruženja KRIO Filip Milošević kaže kako je to dobar način da se utječe na bahate vozače koji su nepropisno parkirali, usporili ili zaustavili promet, iako je lijepljenje naljepnica neinstitucionalna akcija.

'Beograd je postao tijesan grad za ovolik broj automobila, koji se iz godine u godinu povećava. Pozdravljamo sve inicijative građana i udruženja, jer mi ne možemo lijepiti naljepnice. Ali mi radimo nešto drugo, radimo kampanje kojima upozoravamo građane i pokušavamo ih uključiti u rješavanje prometnih gužvi, jer je nepropisno parkiranje i zaustavljanje s takozvana četiri žmigavca jedan od najvećih problema kada su u pitanju prometne gužve u Beogradu', rekao je Dragan Vuković iz Sekretarijata za promet grada Beograda.

Kada vozač koji je zatekao naljepnicu posjeti web site bahatoparkiram.com, ponuđena su mu dva linka, odnosno dvije mogućnosti. Jedna je da odabere link na site Prvog općinskog suda i tuži aktiviste. Drugi link im nudi da se pridruže akciji i preuzmu materijal za tiskanje naljepnica.