HDZ UZDRMAN

'Komisija želi sačuvati Milanovićev obraz!'

25.09.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatska je u srijedu postigla kompromis s Europskom komisijom prema kojem bi promijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., što će omogućiti prekid postupka za uvođenje sankcije Hrvatskoj zbog kršenja europske pravne stečevine. Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kazao je kako se ovdje 'ne radi o kompromisu, već o ustupku koji je Komisija dala Vladi RH', a HDZ-ov član Europskog parlamenta Andrej Plenković smatra kako vjeruje da je taj vremenski ustupak učinjen samo kako bi se očuvao obraz ove vlade

'Najvažnije je to da je Hrvatska zasad izbjegla sankcije financijske prirode i nadam se da naša Vlada neće inicirati neke nove. Nažalost, vjerodostojnost i reputaciju nemoguće je povratiti', kazao je za tportal.hr bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

Jandroković je naglasio kako se ovdje u sadržajnom smislu ipak ne radi o kompromisu, već o ustupku koji je Europska komisija dala hrvatskoj vladi.

HDZ-ov član Europskog parlamenta Andrej Plenković smatra kako je nepotrebna formulacija da Zakon stupi na snagu najkasnije 1. siječnja 2014. te vjeruje da je taj vremenski ustupak učinjen samo kako bi se sačuvao obraz ove vlade.

'Zakon može stupiti odmah nakon što ga donese Sabor i nakon što se objavi u Narodnim novinama', jasan je Plenković.

'Sasvim je jasno da svi argumenti koje je Vlada navodila kao objašnjenje od odstupanja od europskog uhidbenog naloga nisu bili vjerodostojni. Tek nakon neugodne situacije i pokretanja sankcija Vlada odlazi u Bruxelles i objavljuje da su se dogovorili', rekao je Plenković.

'Vlada sada govori ono što je HDZ govorio otpočetka, odnosno da promjena Ustava nema veze s ovim slučajem', kazao je Plenković i dodao da sada iščekuje daljnji razvoj odluka nakon što se države članice izjasne o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

'Ova vlada nije se snašla u europskim pitanjima. Doveli su nas u krajnje neugodnu situaciju; ovo je bio nepotreban potez kojim su narušili kredibilitet Hrvatske. Nevjerojatno je da su se sastali s Europskom komisijom tri mjeseca nakon što je izbio problem. Ovo je političko-diplomatski presedan', zaključio je Plenković.