U PRTLJAZI ZRAKOPLOVA

Policija zaplijenila kokain vrijedan 200 milijuna eura

22.09.2013 u 09:46

Bionic
Reading

Francuska policija za borbu protiv narkotika nedavno je zaplijenila u zrakoplovu Air Francea iz pravca Caracasa više od tonu čistog kokaina, jednostavno posloženih u tridesetak kovčega koji nisu pripadali nijednom putniku.

Na konferenciji za tisak u subotu navečer u uredima središnjeg ureda za suzbijanje krijumčarenja narkotika u francuskom gradiću Nanterreu, blizu Pariza, francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls čestitao je istražiteljima na toj zapljeni, najvećoj ikad ostvarenoj u Francuskoj. Dodao je kako je 'nekoliko' osoba stavljeno u pritvor.

Riječ je o istrazi od nekoliko tjedana, vođenoj u suradnji sa španjolskom, britanskom i nizozemskom policijom koja je omogućila u petak, prema navodima venezuelanskih vlasti, zapljenu 1,3 tone kokaina, što predstavlja u preprodaji vrijednost od približno 200 milijuna eura. Ta afera 'ilustrira svrhu jačanja međunarodne suradnje u borbi protiv krijumčara', ocijenio je Valls.

"Krijumčari svaki put uvode novu strategiju, mijenjaju puteve droge. Mi stoga moramo neprestano prilagođavati naše službe i naše strategije tome napretku", dodao je on.

"Nekoliko pripadnika zločinačke organizacije" stavljeno je u pritvor tijekom zadnja 24 sata, istaknuo je ministar koji je, međutim, odbio navesti njihov broj.

U Caracasu su venezuelanske vlasti najavile otvaranje istrage kako bi se ustanovilo podrijetlo te droge.