ISELJAVANJE

Kanada zbog Roma ponovo uvela vize Česima

14.07.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Češka je u utorak kanadskome veleposlaniku u Pragu izrazila nezadovoljstvo jer je Kanada ponovno uvela vizni režim za češke državljane, javlja AP i dodaje da je češka vlada zatražila potporu ostalih članica EU-a da bi kanadska vlada promijenila svoju odluku

Kanada je vizni režim uvela zbog priljeva velikog broja čeških Roma koji tvrde da su u Češkoj obespravljeni.

'Ponovno uvođenje viznog režima vlada smatra jednostranim činom koji nije u duhu prijateljstva', izjavio je premijer Jan Fischer nakon posebne vladine sjednice.

Fischer je najavio povlačenje češkog veleposlanika u Kanadi na konzultacije, a uvest će se i vize za kanadske diplomate i državne dužnosnike.

Kako je Češka članica EU-a, ne može recipročno uvesti vize za Kanađane jer mora poštivati politiku Unije koja je s Kanadom uspostavila nevizni režim.

Europska komisija izrazila je žaljenje zbog odluke kanadske vlade da opet uvede vize za češke državljane, no ne kani uzvratiti istom mjerom i nada se da će odluka biti privremena.

'Komisija žali zbog odluke Ottawe, no neće automatski nametnuti vize Kanađanima', rekla je Michele Cercone, glasnogovornica Jacquesa Barrota, povjerenika za imigracijska pitanja, piše AFP.

Kao članica EU-a Češka ne može recipročno uvesti vize za Kanađane jer mora poštivati politiku EU-a koji s Kanadom ima nevizni režim.

'Očekujemo da će kanadske mjere biti privremene', rekla je Cercone, a prenijela agencija dpa.

U utorak je solidarnost s Češkom izrazila i susjedna Slovačka. Slovačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje kojim 'potpuno podupire Češku u nastojanju da se vrati nevizni režim'.

Kanada je, osim Češkoj, vizni režim odlučila ponovno uvesti i meksičkim državljanima da bi spriječila navalu zahtjeva za useljenjem iz tih dviju zemalja.

Otkako je u listopadu 2007. ukinula viza za Čehe, Kanada je primila gotovo 3000 zahtjeva za azilom iz te zemlje, što je nagli porast u usporedbi s 2006. kad ih je bilo manje od pet, navodi Ottawa.

Kanada tvrdi da većinu tih zahtjeva podnose Romi koji bježe od ekstremizma pa će im vize vjerojatno po mišljenju kanadske države pomoći da se spase.