PODACI IZ IZRAELA

Gdje sve Sirija drži i stvara kemijsko oružje?

11.09.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Kad se već činilo da ništa na ovom svijetu ne može spasiti sirijski režim od napada zapadnih sila, protivljenje novom ratu unutar SAD-a i Velike Britanije otvorilo je prostor za diplomatsku inicijativu Rusije i mogući dogovor o međunarodnoj kontroli sirijskog kemijskog oružja

Sirijski ministar vanjskih poslova Velid al-Muallim poručio je da je službeni Damask spreman pokazati lokacije na kojima se nalazi kemijsko oružje predstavnicima Ujedinjenih naroda i Rusije. Sirijski čelnik Bašar Al-Asad, koji uporno tvrdi da nije naredio upotrebu bojnih otrova u građanskom ratu koji već dvije i pol godine razara njegovu zemlju, spreman je staviti zalihe bojnih otrova pod međunarodni nadzor.

Američki predsjednik Barack Obama, suočen s mogućnošću da mu Kongres ne odobri napad na Siriju, zatražio je odgodu glasovanja o vojnoj intervenciji i pristao na plan koji zagovara Rusija, ali je ostavio vojsku pred Sirijom, navodno za slučaj da najavljene mjere ne budu učinkovite.

Sirija je inače jedna od samo pet država svijeta koje nisu potpisale Konvenciju o kemijskom oružju (zabrana korištenja i uništenje tog oružja). Preostale četiri su Egipat, Južni Sudan, Angola i Sjeverna Koreja. Konvenciju su potpisali, ali nisu ratificiral, Izrael i Mjanmar.

Prema izraelskim podacima, ovo bi trebale biti lokacije i tipovi zavoda u kojima se drže ili stvaraju bojni otrovi: